IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на продажбите на дребно в САЩ през септември

Цените по вноса също се повишиха за изненада на анализаторите

17:20 | 14.10.11 г.
Ръст на продажбите на дребно в САЩ през септември

Продажбите на дребно в САЩ през септември нараснаха с най-бързото си темпо за последните 7 месеца, след като потребителите се отърсиха от опасенията си за слабия фондов пазар и политическата безизходица, осигурявайки малко по-силен импулс за икономическото възстановяване, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на търговията.

Продажбите са нараснали с 1,1% на месечна база, подкрепени от силните покупки на автомобили. Показателят за август пък бе коригиран в посока нагоре до 0,3% при предварително обявена липса на промяна.

Данните надхвърлиха предварителните очаквания на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 0,7%.

Потребителските разходи отговарят за около две трети от икономическата активност в САЩ и данните предполагат, че ръстът на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие може да бъде по-висок, отколкото се очакваше досега.

„Изглежда БВП за третото тримесечие ще се окаже по-добър от тези през първото и второто тримесечие, взети заедно“, заяви Джон Кенъли, инвестиционен стратег и икономист в LPL Financial в Бостън. През първата половина на годината американската икономика нарасна с по-малко от 1%.

Продажбите на моторни превозни средства и части са се увеличили с 3,6%, което е най-добрият показател от март 2010 г. Заедно с по-високите продажби на мебели, бензин и електроника те компенсират по-ниските продажби в магазините за хранителни стоки и приходите от продажба на строителни материали.

Нараснали са и продажбите в баровете и ресторантите.

Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още