IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария повиши основната лихва до 7%

Увеличението за втори пореден месец предизвика критиките на правителството, според което мярката ще спъне икономическия ръст

10:22 | 21.12.11 г.
Унгария повиши основната лихва до 7%

Унгарската централна банка повиши основния лихвен процент в страната с 0,5 процентни пункта до 7%, като това е втори пореден месец, в който лихвата бива увеличена, съобщи ВВС.

Повишаването предизвика критиките на правителството, според което мярката ще „спъне“ икономическия ръст.

Унгарската валута поскъпна с 1% спрямо еврото при обявяването на новината вчера, но от средата на годината досега форинтът е понижил курса си спрямо общата европейска валута с 12%.

През ноември кредитният рейтинг на Унгария бе понижен до статут „junk“ от международната рейтингова агенция Moody`s.

Страната се опитва да преговаря за предпазна финансова помощ от Международния валутен фонд и Европейския съюз на стойност 15-20 млрд. евро, която да се използва само в случай на необходимост, но миналата седмица неофициалните преговори бяха прекратени заради притеснения за независимостта на централната банка.

Причината е, че управляващата партия предлага да се приеме закон, който управителят на финансовата институция Андраш Симор определи като "средство за поемане на контрола върху нея".

Европейската централна банка също разкритикува идеята като заплаха за независимостта на банката, а Европейската комисия поиска Унгария да не приема закона.

Страната следва нетрадиционна икономическа политика, откакто правителството на премиера Викотр Орбан пое властта през април 2010 г. В желанието си да понижи бюджетния дефицит и да избегне допълнителни заеми от МВФ правителството прехвърли активи на частни пенсионни фондове към държавата и въведе нови данъци за банките в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още