IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото изглежда слабо в сравнение със „също така лошия“ долар

Еврото и доларът са еднакво слаби и представляват еднакво лоша инвестиция, коментират анализатори

09:50 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото изглежда слабо в сравнение със „също така лошия“ долар

Еврото поевтинява спрямо долара, въпреки че двете валути вероятно ще останат в рейнджа, в който са се търгували през последните две години, тъй като доларът не е задължително по-добрата валута, коментират анализатори, пише CNBC.

В сряда Европейската централна банка (ЕЦБ) задържа основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 1% и фокусът на инвеститорите сега е върху това дали банката ще продължи да влива ликвидност на пазарите.  

Единната европейска валута е добра за търговия със стоки, но „никой не може да каже дали е добра инвестиция да вложите парите си в евро“, казва Феликс Адам, валутен анализатор на ACT Currency Partners в Цюрих.

„За момента основната теза е, че нищо освен политиката не влияе на еврото. Политическите проблеми са изключително сериозни, както в еврозоната, така и в САЩ“, допълва той.

Много анализатори коментират, че ЕЦБ трябва да вземе мерки за понижаване на стойността на еврото, в подкрепа на износа и растежа. Но поради факта, че задържането на инфлацията е единственият мандат на банката, това е малко вероятно да се случи в близко бъдеще.

„Според мен в дългосрочен план ще има повече възможности за поддържане на по-слаба валута в Европа. За момента обаче това все още не може да се случи“, казва Адамс.

Според него за настоящия момент еврото ще се задържи в рейнджа 1,25 – 1,35 долара за евро, а за по-висока доходност инвеститорите ще продължат да търсят други по-интересни валути.

„Ако погледнете каква е волатилността на курса евро - долар исторически, тя никога не е била толкова ниска. През последните 2 години наблюдаваме все същите нива“, посочва той.

Стенограмата от срещата на Федералния резерв (Фед) през март разкри, че централната банка на САЩ все още не е готова да предприеме трети кръг вливане на ликвидност (QE) и в резултат на това доларът поскъпна, въпреки че според някои пазарни наблюдатели този ръст може да се окаже временен.

„Малко сме изненадани, че пазарът очакваше (QE) точно сега и че на стенограмата беше обърнато такова внимание“, коментират анализатори на Lloyds.

Те посочват, че доларът е достигнал ключово ниво на подкрепа и че „вероятно ще се повишава“ до петък, когато ще бъдат публикувани данните за заетостта. Данните за безработицата остават ключови за представянето на долара, изтъкват анализаторите.

В дългосрочен план доларът едва ли ще се повиши значително спрямо останалите валути, тъй като те се движат в пакет, казва Адамс. Както Фед, така и Английската централна банка (АЦБ) и в известна степен ЕЦБ, печатат пари, пояснява той.

„Еврото и доларът са еднакво слаби и представляват еднакво лоша инвестиция“, казва той. „ЕЦБ също печата пари, но малко по-малко. Според мен обаче по-скоро еврото ще се понижи спрямо долара, отколкото обратното“.

Изнервени от сравнително неизменния курс евро - долар, инвеститорите търсят други по-атрактивни валути. „Трябва да мислите нестандартно“, казва Адамс, който има афинитет към норвежката крона. Той не смята, че скандинавската валута е надценена.

Адамс харесва и полските злоти, въпреки че пазарите за подобни валути са сравнително малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още