IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната паднаха до най-ниското си ниво от 2008 г.

Достъпът на дребния и средния бизнес до банкови кредити е все по-ограничен, сочи проучване на ЕЦБ

15:19 | 27.04.12 г. 1
Продажбите на дребно в еврозоната паднаха до най-ниското си ниво от 2008 г.

Продажбите на дребно в 3 от най-големите икономики в еврозоната Германия, Франция и Италия са се понижили до второто си най-ниско ниво в историята, сочи проучване на лондонския институт Markit, цитирано от ВВС.

Индексът на бизнес активността в областта на продажбите на дребно за трите страни падна до 41,3 пункта през април при 49,1 пункта през март, като това е най-слабият показател от ноември 2008 г. насам. Показател под 50 пункта бележи свиване на активността.

От Markit посочиха, че данните за продажбите на дребно представят „сухо“ начало на второто тримесечие на годината.

Темпото на свиване в Германия е най-бързото от април 2010 г. Френските търговци на дребно обявиха, че президентските избори са се отразили неблагоприятно на продажбите и са допринесли за най-сериозния спад от 2004 г., откогато се провеждат проучванията.

Индексът регистрира свиване всеки месец от юни 2011 г. досега.

„Последната серия индекси на бизнес активността за еврозоната показват тревожно рязък спад на търговската улица. Данните за продажбите на дребно насочват към задълбочаване на рецесията в началото на второто тримесечие“, заяви Тревър Белчън, старши икономист в  Markit.

Проучването предполага, че темпото на спад в продажбите на дребно, измерено от европейската статистическа служба Евростат, ще се ускори допълнително през следващите месеци, прогнозират от института.

От изследване на Европейската централна банка пък става ясно, че на дребния бизнес се отказват банкови кредити. От финансовата институция уточниха, че банките все повече отхвърлят исканията за кредитиране от малки и средни компании от еврозоната.

Изследването е обхванало над 7 500 компании, като 20% от тях са заявили, че въпреки нарасналото търсене на финансиране между октомври 2011 г. и март 2012 г., кредитната обстановка се е влошила. През предходните 6 месеца същото мнение са споделяли едва 14% от компаниите.

Най-силно е свиването на достъпа до кредити през двата проучвани периода в Белгия, докато Испания и Италия остават основни въпросителни по отношение на икономическото си състояние.

От ЕЦБ отбелязват, че почти половината от гръцките компании отчитат влошаване на достъпа до кредити, а в Португалия и Ирландия на същото мнение са около една трета от фирмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Достъпът на дребния и средния бизнес до банкови кредити е все по-ограничен, сочи проучване на ЕЦБ"Спрете кредитиране, субсидии,дотации,лихварство и подобни и да видите как ще се върне разтежа. Бавен, но стабилен, стъпил върху нещо реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още