IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика се е свила с 6,5% през първото тримесечие

Свиването на външнотърговският дефицит не успява да компенсира спада в потреблението и капиталовите инвестиции, коментира анализатор

18:20 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцката икономика се е свила с 6,5% през първото тримесечие

Гръцката икономика е продължила да се свива през първите 3 месеца на 2012 г., този път с 6,5% на годишна база на фона на болезненото понижаване на заплащането, увеличаването на данъците и рекордната безработица, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на гръцката статистическа служба ELSTAT.

Болезнените бюджетни мерки на строги икономии задълбочиха икономическата слабост на страната, отклонявайки гласоподавателите от традиционните политически партии, които подкрепят споразумението за спасителна помощ с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Това са първи данни за брутния вътрешен продукт на страната за първото тримесечие и данните са без сезонно изглаждане. Те надхвърлят предварителната оценка за спад на БВП от 6,2% на годишна база, но представляват по-добър показател от свиването на икономиката със 7,5% през последното тримесечие на миналата година, подчертават от ELSTAT.

Рецесията, която в Гърция продължава пета година, доведе до понижаване на вноса, което помага за понижаване на търговския дефицит с 41,9%. Това осигурява известно облекчение, но недостатъчно, за да компенсира силния спад при потребителските и инвестиционните разходи.

„Положителните данни за износа и свитият внос не биха могли да компенсират спада в потреблението и капиталовите инвестиции“, заяви икономистът от централната банка Никос Магинас.

„Рецесионният натиск ще продължи с неотслабваща сила и през второто тримесечие. Несигурността, съчетана с влошаването на пазара на труда, ще ограничи допълнително вътрешните разходи, докато подкрепата от ориентираните към износа сектори се очаква да остане слаба“, добави той.

През първото тримесечие потребителските разходи са намалели със 7,5% на годишна база, докато брутните инвестиции са се сринали с 21,3%,  тъй като финансово ограниченото правителство се мъчи да намали дупката в държавния бюджет.

Очаква се през настоящата година гръцката икономика, оценявана на 215 млн. евро, да се свие с между 5,0% и 5,3%, сочат прогнозите на гръцката централна банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Повечето макроикономически данни напоследък показват, че няма никакво конкретно подобрение през второто тримесечие. Политическото развитие в страната и еволюирането на кризата в еврозоната ще бъдат решаващи за икономическата перспектива на страната през втората половина на годината“, заяви икономистът в Eurobank Платон Монокрусос.

Слабото вътрешно търсене обаче е довело до допълнително забавяне на потребителската инфлация до 1,4% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още