IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК притиска Гърция да поеме контрола върху проблемни банки?

В основата на притесненията е петата по пазарна капитализация кредитна институция в страната ATEbank, разкрива Ройтерс

12:59 | 08.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Клон на&nbsp; <span lang="bg-BG">ATEbank</span> в Атина. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Клон на  ATEbank в Атина. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия притиска Гърция да поеме контрола върху определени банки, сред които вероятно е петата по пазарна капитализация кредитна институция в страната ATEbank, заявиха източници от Европейския съюз, цитирани от Ройтерс.

Макар че отговорност на гръцката централна банка е да закрие проблемна кредитна институция, ЕК също има глас заради правилата за държавна помощ, които ѝ позволяват да отхвърли молба за спасяване на банка, ако прецени, че това ще излезе прекалено скъпо, което на практика би довело до закриване на банката.

През периода на криза ЕК рядко използваше в пълна степен правомощията си по отношение на държавната помощ и малко европейски банки бяха закрити, като например ирландската Anglo Irish Bank и германската WestLB, както и някои малки датски кредитни институции. Ако тези правомощия бъдат използвани в Гърция, това ще отбележи една по-активна позиция по отношение на слабите европейски банки в разгара на кризата.

Един от източниците на Ройтерс твърди, че същите правомощия могат да бъдат използвани за закриване на банки в Испания и Португалия. „Навлизаме в нов етап при Гърция, Португалия и Испания“, посочи източник. „Очаква се някои банки да бъдат "смачкани". Някои ще бъдат затворени“, добави източникът.

„Винаги е въпрос на баланс“, уточни той, обяснявайки, че ако банката е с голямо значение за финансовата стабилност на съответната страна, може да се наложи да бъде спасена, но ако не е, може да бъде оставена да фалира.

„Ако има елемент на финансова стабилност, бихте могли да се подготвите за спасяване на някоя банка, но в момента вече сме отвъд тази точка в някои страни“, изтъкна източникът. „ATEbank ще трябва да бъде затворена или с течение на времето да бъде поет контролът върху нея“, подчерта той.

От кредитната институция, гръцката централна банка и министерството на финансите на страната отказаха да коментират въпроса.

Преди време управата на ATEbank бе предложила сливане на всички държавни банки в една. Ако тя бъде закрита обаче, това няма да означава, че цялата гръцка банкова система рухва. Останалите ключови кредитни институции в страната не се намират в същото опасно положение и биха могли да се възползват от всяко пренасочване на капитала.

Не се очаква обаче да бъдат взети каквито и да било решения преди провеждането на парламентарните избори в страната на 17 юни. Резултатите от вота, който според социологически проучвания може да бъде спечелен от крайнолява коалиция, противопоставяща се на условията на спасителната помощ от ЕС и Международния валутен фонд за страната, могат да променят из основи връзките на Гърция със съюза.

През миналия месец 4-те най-големи гръцки банки National Bank, Alpha, Eurobank и Piraeus Bank получиха помощ в размер на 18 млрд. евро от спасителния пакет на ЕС и МВФ, който е на обща стойност 130 млрд. евро и бе договорен след преструктурирането на дълга на страната, собственост на частни инвеститори, включително местни кредитни институции.

Основаната през 1929 г. като земеделска банка, ATEbank не получи средства, тъй като не успя да представи план за търговското си оцеляване в дългосрочен план и сега се намира в центъра на притесненията, посочиха източниците.

Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Батка, остаряла ти е информацията, това вчера може и да беше новина. Но щом толкова държиш да рекламираш БНТ, дето все са на опашката на информационния поток ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
forexar
преди 11 години
Това е важната за БГ новина- Меркел разработва "Европа на 2 скорости" и България тръгва бързо към гьола ! ? ? ? ? ? Има ли кой да защити българските интереси в ЕС ? ? ? ? ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още