IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите молби за помощи за безработни в САЩ отново са близо до 4-годишно дъно

Поръчките за стоки с дълготрайна употреба са нараснали през юни, но ако се изключи транспортното оборудване, регистрират спад спрямо май

17:14 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Новите молби за помощи за безработни в САЩ отново са близо до 4-годишно дъно

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, се понижи през миналата седмица до близо 4-годишно дъно, давайки лъч на надежда на изстрадалия пазар на труда в страната, съобщи Ройтерс, като са позова на данни на министерството на труда на САЩ.

Спадът е с 35 000 молби до сезонно изгладените 353 000 и е много по-рязък от очаквания от анализаторите. Данните за предходната седмица бяха коригирани съвсем леко в посока на повишение до 388 000 от предварително обявените 386 000.

4-годишното дъно бе достигнато през работната седмица, приключила на 7 юли, когато молбите достигнаха 352 000.

През настоящия месец данните за първоначалните молби са силно волатилни заради периода, през който автопроизводителите затварят заводите, за да ги преоборудват.

Показателят за първоначалните молби за помощи за последните 4 седмици, смятан от мнозина за по-добър индикатор на тенденциите на пазара на труда, регистрира понижение с 8 750 молби до 367 250.

През тази година планираните спирания на производствената дейност при автопроизводителите са по-кратки, което разстройва използвания от министерството модел за сезонно изглаждане. Единствено данните за щата Юта не са окончателни.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработни (извън новоподадените молби) е намалял с 30 000 до 3,287 млн. души през работната седмица, приключила на 14 юли.

Междувременно от американското министерство на търговията съобщиха, че новите поръчки на стоки за дълготрайна употреба с изключение на транспортното оборудване са намалели през юни, а планираните разходи от страна на бизнеса са се свили, подчертавайки забавяне в производствената активност.

Опасенията от затягане на монетарната политика в началото на 2013 г. и проточилата се дългова криза в Европа се отразиха неблагоприятно на търсенето, което доведе до забавяне на производствената активност.

Поръчките са се понижили с 1,1%, което е най-голям спад от януари насам, след като през май нараснаха с 0,8%. Очакванията на икономистите бяха за липса на промяна.

Като цяло поръчките са нараснали с 1,6% заради увеличеното търсене на самолети, а данните за предходния месец бяха преразгледани до ръст в същата степен от предварително обявеното повишение с 1,1%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 0,4%.

Спад е регистриран при новите поръчки за компютри, електрооборудване и машиностроене. Поръчките за транспортно оборудване обаче са нараснали с 8,0%, като търсенето на самолети за граждански цели нарасна с 14,3%, компенсирайки спада от 0,6% при моторните превозни средства, който е най-голям от септември 2011 г.

Поръчките за средства за производство извън отбранителния сектор, които са внимателно наблюдаван индикатор за плановете на бизнеса за разходи, са намалели с 1,4% през юни след ръст от 2,7% през май. Очакванията на анализаторите бяха за повишение с 0,6%, но на фона на предварително обявен ръст от 2,1% за май.

Поръчките за доставки на средства за производство извън отбранителния сектор с изключение на самолетите, които се използват за изчисляване на разходите за оборудване и софтуер в доклада за брутния вътрешен продукт на САЩ, са нараснали с 1,2% през миналия месец след увеличение от 1,1% през май.

Това означава ръст на разходите за оборудване и софтуер през второто тримесечие, но вероятно далеч от нивата, регистрирани през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още