IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Германия като ЕЦБ заяви, че ще направи всичко, което може, за еврото

Говорителка на министерството на финансите обаче повтори, че договорът на ЕС не позволява на ЕИФС да получи банков лиценз

16:58 | 27.07.12 г. 5
И Германия като ЕЦБ заяви, че ще направи всичко, което може, за еврото

Германия обяви днес, че по подобие на Европейската централна банка остава в готовност да направи всичко по силите си, за да осигури оцеляването на еврото, но повтори, че се противопоставя на издаването на банков лиценз за спасителните фондове за еврозоната, съобщи Ройтерс.

„Президентът на ЕЦБ заяви, че тя ще направи всичко необходимо за запазване на еврото и германското правителство ще направи всичко, което се изисква в политическо отношение, за да запази еврото“, заяви говорителят на германското правителство Георг Щрайтер, визирайки вчерашно изявление на Марио Драги.

„ЕЦБ дава своя принос и германското правителство дава своя принос“, добави той.

Говорителката на германското министерство на финансите Мариане Коте повтори гледната точка на Берлин, че договорът на Европейския съюз не позволява на временния спасителен фонд за еврозоната – Европейския инструмент за финансова стабилност – да получи банков лиценз.

Идеята бе издигната, за да облекчи натиска на пазарите върху силно задлъжнели страни като Испания.

По думите на Коте германският министър на финансите Волфганг Шойбле ще публикува по-късно днес изявление за общата ситуация в еврозоната.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд потвърдиха намерението си да направят всичко за запазване на еврозоната, призовавайки и останалите страни от валутния съюз да направят същото, съобщи РИА Новости.

„Германия и Франция имат сериозни ангажименти за реализирането на интеграцията в еврозоната. Те са единни в стремежа си да направят всичко, за да защитят еврозоната“, се посочва в съвместно комюнике на Меркел и Оланд.

В документа се посочва още, че в тази връзка държавите-членки на еврозоната и европейските финансови институции трябва „в рамките на своите компетенции да изпълнят своите задължения“.

„Двете страни подчертават необходимостта от скорошно реализиране на решенията на Европейския съвет от 28 и 29 юни“, пише в комюникето. Тогава лидерите на страните-членки на ЕС решиха да създадат общ механизъм за надзор върху банките от региона и подкрепиха възможността за пряко рекапитализиране на проблемните банки със средства на държавите от еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
Има сега една светлинка в тунела , те разбира се ще натворят големи глупости. Тя кризата по има шанс да отшуми те ако не правят нищо. Еврото докато не го обезпечат със законна доходност - лихва , за която да е точно определено кой я плаща и това да става без печатане на нови евра - е обречено. Те техните глупости край нямат , но са родени под щастлива звезда и да го кажа - ще им се размине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Август е отпускарски месец инищо няма да правят за да не си развалят отпуските. За чиновника криза няма. Септември пак ще умуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Jason_Thorn
преди 11 години
И сега до кога ще ги говорят тези глупости? Явно и Драги и Меркел са дълги в еврака :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
Спокойно може да се скъсява еврото, като свърши еуфорията. от вчера я чакам леля да се изкаже. БЛАГОДАРЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Е какво ново? От 2 години точно тази фраза повтарят. Защо сега да е новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още