IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната се е свило с 0,6% през юни

На годишна база производството в европейския валутен блок е спаднало с 2,1%, показват данните на Евростат

13:40 | 14.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната се е свило с 0,6% през юни

Индустриалното производство в еврозоната и Европейския съюз е регистрирало спад през юни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През юни спрямо май индустриалното производство в европейския валутен блок се е понижило с 0,6%, след като през май регистрира ръст от 0,9%.

За държавите от цялата общност е регистриран среден спад на индустриалното производство от 0,9% на месечна база, след като през май беше отчетено повишение от 0,8 на сто.

Спрямо юни 2011 г. индустриалното производство в еврозоната се е свило с 2,1%, а в ЕС – с 2,2%, показват още данните.

През юни спрямо май производството на капиталови стоки в еврозоната и в целия ЕС се е понижило с по 1,3%, а производството на стоки с краткотрайна употреба – със съответно 0,7% и 1%.

При производството на стоки за междинна употреба е отчетен спад от 0,4% в 17-те държави от валутната общност и 1% средно за всички 27 членки на Евросъюза. Производството на стоки за дълготрайна употреба е нараснало с 0,2% в еврозоната, но се е свило с 1,1% в ЕС.

Месечен ръст е отчетен и при производството на енергия в еврозоната – 0,4%, но средно за всички държави-членки е регистриран спад на производството на енергия от 0,2%.

Най-голямо месечно намаление на индустриалното производство е отчетено във Великобритания (-2,5%), Полша (-2%), Естония (-1,7%) и Италия (-1,4%), а най-голям ръст – в Литва (18,6%), Словения (2,9%) и Ирландия (2,7%).

През юни на годишна база производството на стоки за междинна употреба се е понижило с 3,7% в еврозоната и с 3,5% в целия ЕС, а на стоки за дълготрайна употреба – със съответно 2% и 2,5%.

При стоките за краткотрайна употреба е регистриран годишен спад на производството с 2% в еврозоната и 1,5% в ЕС, а при капиталовите стоки – намаление от съответно 0,9% и 1%.

При производството на енергия е регистрирано годишно понижение от 0,4% за държавите от еврозоната и 1,7% средно за целия Евросъюз.

Най-голям годишен спад на индустриалното производство през юни е регистриран в Италия (-8,2%), Испания (-6,3%), Великобритания (-4,6%) и Португалия (-4,4%), а най-голям ръст – в Ирландия (9,5%), Латвия (5,4%) и Словения (2,8%).

Стабилно е останало индустриалното производство в Гърция. За България е отчетен месечен спад от 0,8% и годишен ръст от 1,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
И това ако не е червена лампа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още