IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще даде ли Бернанке на пазарите това, което очакват?

Защо предстоящата среща на централните банкери вълнува толкова инвеститорите в целия свят

10:10 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Година по-рано - шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише (вляво) и Бен Бернанке в Джаксън Хоул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Година по-рано - шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише (вляво) и Бен Бернанке в Джаксън Хоул. Снимка: Ройтерс

Инвеститорите с нетърпение очакват речта на най-главния „пазител на щатската валута“ Бен Бернанке тази вечер.

На годишната среща на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг, той ще държи лекция в следобедните часове пред централните банкери от цял свят. Инвеститорите очакват да получат прозрение за бъдещата насока на паричната политика на САЩ.

Бернанке може, поне така спекулират участниците на пазара от седмица, да покаже, че Федералният резерв на САЩ (Фед) скоро ще започне нов кръг от покупки на облигации. В свой материал Financial Times Deutschland обяснява какво може да се случи на срещата, какво може да се очаква от речта, както и дали и как покупките на облигации могат да стимулират американската икономика.

За какво ще става дума в Джаксън Хоул?

От 1978 г. насам всеки август шефовете на централните банки и икономисти, както и журналисти от цял свят, се събират в Джаксън Хоул - по покана на регионалния офис на Фед в Канзас. Атмосферата е умишлено неформална: централните банкери свалят костюмите и вратовръзките си веднага при пристигането си.

Далеч от шума на големите финансови центрове тук участниците работят в малки кръгове в конферентни зали, правят горски разходки и разходки с лодка, за да обсъдят най-новите тенденции в паричната политика и световната икономика.

Защо заседанието стана толкова важно?

От лятото на 2007 г. насам монетарните власти търсят отговори на кризата в тази планинска идилия. Първо те търсеха изход от сериозната финансова криза, а по-късно и средства, с които да задвижат отново икономиките. През 2010 г. Бен Бернанке подготви тук пазарните участници за втория кръг на покупки на облигации от страна на Фед.

Основната тревога на американските парични власти тогава беше, че американската икономика може да изпадне в рецесия, или, че Съединените щати може да се изправят дори пред дефлация.

Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още