IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над икономиката на САЩ едва ли ще се разсеят скоро

Фед обмисля следващия си ход - решаващият фактор вероятно ще са данните за потребителските разходи

10:06 | 27.08.12 г. 5
Облаците над икономиката на САЩ едва ли ще се разсеят скоро

Икономиката на САЩ е като облачен есенен ден: нито горещ, нито студен, като има опасност от влошаване на времето, пише MarketWatch.

Облаците над икономиката поставят Федералния резерв пред дилема. Централната банка изглежда е все по-склонна да направи още едно усилие да стимулира икономиката, но само в случай, че са налице ясни признаци, че растежът е несигурен.

Плановете на Фед ще са в центъра на вниманието тази седмица, когато централните банкери се събират на годишната си среща в Джаксън Хол в Уайоминг. Wall Street ще следи внимателно за сигнали дали от банката са готови да дръпнат спусъка.

Вероятно обаче преди да го сторят, банкерите ще изчакат за още данни. Ключова роля биха могли да изиграят данните за потребителските разходи през юли, които излизат в четвъртък. Те безспорно са най-големият двигател на икономическия растеж, като след слаби стойности за последните два месеца очакванията са за съживяване.

Други важни показатели, очаквани през тази седмица, са изследванията за потребителското доверие, промишлените поръчки и последните данни за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие.

Крайната цел на стратегията на Фед, която включва мащабни покупки на облигации, е да намали още повече така или иначе ниските лихви върху редица стоки - от жилищните ипотеки до автомобилите и потребителската електроника.

Надеждата е, че по-ниските ливи ще засилят икономическата активност.

Тази стратегия обаче има и критици, особено от по-консервативните среди, където се смята, че последният кръг от мерки за облекчаване е предизвикал ръст на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Имат спад на износа с около 20%, но го компенсира високият франк, който поскъпна с около 40% спрямо горива и ресурси, с които произвеждат износните си стоки. Намаляването на оборота не винаги означава загуба нали? Затова не са в рецесия. Друг въпрос е и факта на диктаторското заявяване на фиксиран курс спрямо еврото 1.20! Е нали всичко е на пазарен принцип, остави франка да се изстреля в небесата пък тогава седи и гледа дали няма да има рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Този ще прецака еврото, гледам сринало се е до 1.25 и продължава да се срива нагоре.После как ще изнасяме за усато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"последният кръг от мерки е предизвикал ръст на инфлацията". Изобщо не мога да си представя какво друго може да е предизвикал последният кръг от "мерки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още