IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка с рекордно вливане на ликвидност

Действията са донякъде изненадващи при положение, че тенденцията при лихвите по репо сделките е към спад

10:28 | 01.11.12 г.
Китайската централна банка с рекордно вливане на ликвидност

Китайската централна банка през тази седмица проведе най-голямото вливане на ликвидност в историята си, показвайки намерения да запази обстановката на финансовите пазари относително разхлабена, за да бъде подкрепено кредитирането на реалната икономика, съобщи Ройтерс.

Днес финансовата институция изля 173 млрд. юана (27,74 млрд. долара) чрез споразумения за обратно изкупуване на облигации, заявиха трейдъри. Това означава, че само през тази седмица тя ще предостави 379 млрд. юана на пазара – най-голямото седмично вливане на ликвидност чрез операции на свободния пазар, откакто се води статистика по този показател.

Действията на банката са донякъде изненадващи като се има предвид, че тенденцията при лихвите на пазара вече е в посока надолу.

Еталонната 7-дневна среднопретеглена лихва по репосделките бе на ниво 3,22% в края на деня в сряда. 7-дневна лихва под 3% по принцип показва много разхлабена обстановка, но при 3,2% все още се смята за умерено разхлабена. Средното ниво през тази година е около 3,55%.

Проучване на китайската централна банка за търсенето на обратни репо сделки от страна на банките обаче може и да е разкрило, че увеличаването на нуждите от ликвидност продължава.

През октомври лихвените нива демонстрираха сериозна волатилност, като 7-дневната лихва по репосделките отчете спад до 2,67%, преди търсенето на средства от страна на компаниите за плащанията на данъците за третото тримесечие да я тласнат нагоре до 4,31% в понеделник.

В ранната търговия днес лихвата отново нарасна, достигайки 3,43%, но това е просто придържане към тенденциите напоследък, в които ефектът от вливането на ликвидност на свободния пазар не се проявява преди следобеда на същия ден, коментира медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още