IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвестиции в Китай се свиха за пореден месец

Насочените към Китай капитали ще се забавят доста по-бързо през следващата година, коментира анализатор

11:56 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чуждестранните инвестиции в Китай се свиха за пореден месец

Чуждестранните инвестиции в Китай се понижиха за 11-ти път през последните 12 месеца на фона на нарастващата цена на труда, най-сериозното от 13 години икономическо забавяне и териториалния спор с Япония, който се отразява негативно на търговията между двете страни, съобщава Bloomberg.

През октомври инвестициите в страната са се понижили с 0,2% до 8,31 млрд. долара на годишна база, обяви министерството на търговията в Пекин днес.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първите 10 месеца на годината са намалели с 3,5% до 91,7 млрд. долара, докато нефинансовите китайски инвестиции в чужбина са нараснали с 25,8% до 58,2 млрд. долара.

„Насочените към Китай ПЧИ ще се забавят доста по-бързо през следващата година, като се има предвид икономическото забавяне и повишаващата се цена на труда", коментира Шън Дзянуан, главен икономист за Азия на Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг.

Също днес управителят на китайската централна банка Джоу Сяочуан потвърди, че страната му иска да направи юана конвертируем като увеличи гъвкавостта на валутния курс и облекчи контрола върху лихвените проценти.

Централната банка в Пекин вероятно ще задържи изискванията си за резервите на големите банки на 20%, прогнозират икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Миналият месец анализаторите прогнозираха, че банката ще понижи изискванията си с половин процентен пункт, докато през септември те прогнозираха понижение с цял процентен пункт.

Промяната в прогнозите отразява нарастващите за втори пореден месец индустриално производство и потребление, както и нежеланието на правителството да предприеме по агресивни стимули преди новото правителство на Си Дзинпин да поеме управлението на страната през март.

„Няма да има повече промени в изискванията за резервите на банките“, казва Стивън Грийн, директор за Китай на Standard Chartered Plc в Хонконг, който през октомври прогнозира понижение на изискванията с половин процентен пункт. Банката „може да осигурява ликвидност чрез пазарни операции“, допълва той.

През първото тримесечие на 2013 г. правителството може да понижи изискванията си за резервите на банките, въпреки че основният лихвен процент едва ли ще претърпи корекция до първата половина на 2014 г., прогнозират анализатори.

За последен път централната банка понижи лихвените си проценти през юни и юли, като в същото време облекчи изискванията си за резервите към банките на три пъти от ноември 2011 г. до май.

През тази година втората по големина икономика в света може да нарасне със 7,7% - отбелязвайки най-слабият темп на растеж от 1999 г., прогнозират икономисти.

След публикуването на данните за ПЧИ Shanghai Composite Index се понижи с 0,3%, като за годината индексът е изгубил 16,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още