IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Япония се влошава

Данните могат да накара централната банка да обяви нови мерки в подкрепа на икономиката

13:04 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Токио.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Токио. Снимка: Ройтерс

Доверието сред японският бизнес се е понижило през последното тримесечие на годината, обяви Централната банка в Токио – пореден знак за слабостта на японската икономика, съобщава BBC.

Производственият индекс за страната се е влошил до минус 12 пункта от минус 3 през предходното тримесечие. Индексът играе роля при определяне на политиката на централната банка.

Според анализаторите резкият спад на бизнес доверието в страната може да накара централната банка да обяви нови мерки в подкрепа на икономиката.

Производителите в страната пострадаха от отслабващото търсене на японски стоки на чуждестранните пазари, силната йена и по-ниското вътрешно потребление. 

„Свидетели сме, че доверието сред японския бизнес се влошава, както в сферата на производството, така и в сферата на услугите“, коментира Хироши Миязаки, главен икономист на Shinkin Asset Management в Токио.

„Няма признаци, че нещата ще се оправят скоро“, допълва той. Индексът, който измерва настроението сред големите японски производители, остана негативен за пето поредно тримесечие.

Резултатите са публикувани, след като по рано тази седмица ревизирани данни разкриха, че третата по големина икономика в света отново е в рецесия.

Япония обяви, че през третото тримесечие икономиката й се е свила с 0,9%. В същото време данните за второто тримесечие бяха ревизирани до спад от 0,03% от растеж от 0,1%, което покрива техническата дефиниция за рецесия - две поредни тримесечия на икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още