IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за еврозоната свали швейцарския франк до 20-месечно дъно

Инвеститорите търсят по-добра доходност и напускат спасителното си убежище

09:10 | 18.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизмът за еврозоната свали швейцарския франк до 20-месечно дъно

Швейцарският франк отстъпи до най-ниското си ниво за последните 20 месеца, след като инвеститорите напуснаха „убежището” си заради подобрените очаквания за развитието на кризата в еврозоната, пише Financial Times.

Вчера единната валута поскъпна до близо 1,25 франка за евро. През септември 2011 година централната банка на Швейцария постави таван от 1,20 франка за евро и пое ангажимент да не допусне поскъпването на франка под тази граница.

Ангажиментите на Европейската централна банка и подобрените очаквания за развитието на ситуацията в еврозоната сега обаче променят рязко настроенията на инвеститорите. Докато през последните две години на франка се гледаше като на спасително убежище, сега се търси постигането на по-висока доходност на фона на поскъпването на много класове активи.

Според трейдъри бягството от франка е било започнато от хедж фондовете, но в последствие са се включили институционални инвеститори и портфолио мениджъри.

„Инвеститорите се отдръпват от Швейцария откакто Марио Драги говори”, коментира Боб де Гроот от BNP Paribas, визирайки пресконференцията на ръководителя на ЕЦБ от миналата седмица.

Тогава Драги заяви, че банката „наблюдава нормализация” на пазарните условия в еврозоната и че се очаква възстановяване на икономиката на еврозоната през тази година.

Това предизвика спад на интереса към швейцаския франк и само за седмица той поевтиня с 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
munchooo
преди 11 години
Не оптимизма за еврозоната а въвеждането на отрицателни лихви от 21.01. от няколко големи банки обезценява франка. Сега Централната банка на Швейцария ще поприбере печалбите на спекулантите, пазещи парите си във франкове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още