IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спечели ли Драги битката с пазарите?

ЕЦБ свърши своята роля, ред е на политиците, смятат анализатори

14:36 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Спечели ли Драги битката с пазарите?

Спад в доходността на държавните облигации от еврозоната, силен ръст на борсовите индекси в региона и по-силно евро. Такава е ситуацията шест месеца, след като ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги пое ангажимент да спаси еврозоната от колапс.

Засега изглежда, че италианецът успява да спечели битката с финансовите пазари, пише CNBC.

Вчера ръководството на ЕЦБ единодушно остави основната лихва в еврозоната без промяна, което изстреля еврото срещу долара и йената. Единната валута достигна 1,3270 EUR/USD, което не е далеч от постигнатия през декември осем и половина месечен връх.

Контрастът със ситуацията преди шест месеца, когато Драги бе принуден да предприеме решителни действия, с които да убеди пазарите, че ЕЦБ ще удържи кризата в еврозоната, не може да бъде по-силен. Тогава натискът върху Испания бе много интензивен и активно се говореше за разпадане на еврозоната.

Според анализатори възстановяването на доверието и скокът на европейските пазари са важна част от стратегията на ЕЦБ – по-високото доверие на пазарите означава, че централната банка може да си позволи да запази монетарната политика стабилна.

„С оглед значително подобреното доверие на пазара, изчезването на значителни рискове и връщането на цената на финансиране на задоволителни нива Драги е уверен, че финансовите пазари са се върнали към нормалното си състояние“, пише Кейти Лин, управляващ директор в BK Asset Management за CNBC.

„Основният извод от вчерашната среща е, че ЕЦБ вече не се намира в режим на борба с кризата, защото битката с финансовите пазари бе спечелена“, коментира тя.

Докато икономическият ръст в еврозоната да остава слаб, някои от стъпките на ЕЦБ, като например създаването на механизъм за финансиране на закъсали държави, подпомагат възстановяването на инвеститорското доверие.

В края на юли например доходността по испанските облигации падна с над 200 базисни пункта, след като банката обяви програмата си за подпомагане на страната. От тогава еврото е поскъпнало с 10 на сто, а борсите в региона скочиха с 15 на сто.

Анализаторите посочват, че с възстановяването на пазарното доверие ЕЦБ си купува време. Така понижаването на лихвения процент може да стане не веднага, а в някой от следващите месеци. По този начин биха могли да бъдат преодоляни непредвидени проблеми, произтичащи от въпроси като изборите в Италия например.

„Политиката на ЕЦБ е без промяна, защото пазарната криза е свършила. Фактът, че няма икономически ръст и безработицата се увеличава изискват политически действия“, смята Кит Жукс от Societe Generale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още