IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без нови стимули от централните банки

На днешните си заседания централните банки на Великобритания и еврозоната оставиха политиката си без промяна

14:49 | 10.01.13 г. 16
Без нови стимули от централните банки

Първите редовни заседания на централните банки на Великобритания и еврозоната за годината не донесоха промяна в политиката и нови стимули за финансовия сектор. Така основните лихвени проценти останаха на рекордно ниските си нива.

На Острова Английската централна банка (АЦБ) остави основния лихвен процент на ниво 0,5 на сто за 49-ти пореден месец. В програмата за изкупуване на активи също не бе обявена промяна, като общият й размер се запази 375 млрд. лири.

Повече информация за решението на АЦБ ще има на 23 януари, когато ще бъде публикуван доклада от днешното заседание. От него трябва да се разбере какви са нагласите на ръководителите на институцията за следващите месеци.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също не промени монетарната си политика и запази основната лихва на ниво 0,75 на сто. В общи линии това бе очакван ход от страна на пазарните участници, макар някои анализатори да залагаха на редукция на лихвения процент до 0,5 на сто.

Дали такава ще може да се очаква през следващия месец вероятно ще се разбере от редовната пресконференция на ръководителя на ЕЦБ Марио Драги. Тя започва в 15:30 часа българско време.

За момента новините не се отразяват на настроенията на валутните пазари. Движенията са в относително тесни граници и не са повлияни от действията на централните банки.

Към 14:45 часа един британски паунд се разменя за 1,6040 долара, което е с 0,15% повече от вчера. По-рано през деня курсът на двете валути беше 1,6020 GBP/USD. Еврото пък поскъпва с 0,35 на сто срещу зелените пари до 1,3112 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още