IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на Южна Корея падна до 3-годишно дъно

През 2012 г. икономиката е нарастнала с едва 2%, след като през предходната година бе регистрирала ръст от 3,6%

10:02 | 24.01.13 г.
Икономическият ръст на Южна Корея падна до 3-годишно дъно

Темпото на икономически ръст на Южна Корея достигна 3-годишно дъно, след като понесе тежък удар от забавяне на на износа и свиването на бизнес инвестициите, съобщи ВВС.

През 2012 г. икономиката е нараснала с 2%, сочи първоначалната оценка на централната банка на страната. През 2011 г. икономиката се бе разширила с 3,6%.

Износът, който осигурява почти половината от брутния вътрешен продукт, бе засегнат силно от забавянето на ключови пазари като САЩ и еврозоната. Междувременно политиците откриха, че е трудно да стимулират вътрешното търсене, за да компенсират спада в продажбите в чужбина.

Слабите данни вероятно ще доведат до увеличаване на натиска върху новото южнокорейско правителство и централната банка за предприемане на допълнителни мерки за стимулиране на ръста.

„През тази година растежът на Южна Корея зависи от това какви политики ще предприеме новото управление“, заяви Парк Хюн-Юг, икономист в Meritz Securities.

Парк добави, че правителството трябва да действа енергично, за да подкрепи икономиката, и призова централната банка да понижи основния си лихвен процент. Той предупреди, че ако не бъдат предприети подобни мерки, ще бъде трудно централната банка да постигне целта си за ръст от 2,8% през настоящата година.

За последен път централната банка промени основната си лихва през октомври, като тя бе понижена до 2,75% от 3%.

През миналия месец южнокорейското министерство на финансите понижи прогнозата си за икономическия ръст през 2013 г. до 3% от дотогавашните 4,3%, позовавайки се на забавянето на ключовите за износа на страната пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още