IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония се разширява за 8-ми пореден месец

Според анализатори износът е изправен пред редица предизвикателства и поевтиняването на йената едва ли ще се окаже достатъчно, за да го съживи

10:31 | 21.03.13 г. 1
<p>
	Премиерът на Япония Шинзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шинзо Абе. Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на Япония се разшири за 8-ми пореден месец през февруари, илюстрирайки предизвикателствата, пред които е изправено правителството в Токио в усилията си да спаси страната от продължаващата вече две десетилетия стагнация, съобщава BBC.

Японският износ се е свил през февруари, докато вносът е нараснал, с което търговският дефицит на страната за месеца се е разширил до 777,5 млрд. йени, или 8,1 млрд. долара. По данни на японското финансово министерство през февруари износът на страната се е свил с 2,9% на годишна база, докато вносът е нараснал с 11,9%.

Износът, който е ключов елемент във формулата за растежа на японската икономика, е отслабвал през 7 от последните 8 месеца. Според анализатори експортът е изправен пред редица предизвикателства и поевтиняването на йената едва ли ще се окаже достатъчно, за да го съживи.

През последните 4 месеца йената поевтиня с близо 20% спрямо щатския долар. Това прави японските стоки по-достъпни за чуждестранните клиенти.

Анализатори обаче подчертават, че през последните години много от водещите японски износители са преместили производството си зад граница и в резултат на това износът от Япония като цяло остава в стагнация.

В същото време те изтъкват, че търсенето на японски стоки на някои ключови за страната пазари, като Европейския съюз (ЕС) и Китай, остава слабо и че евтината йена едва ли ще помогне за обръщането на тази тенденция.

Японският износ за ЕС бележи спад за 17-ти пореден месец, тъй като дълговата криза в региона се отразява на потреблението. В същото време износът за Китай – основният търговски партньор на Япония, е намалявал през 8 от последните 9 месеца на фона на териториалния диспут между двете страни.

„Независимо колко поевтинява йената, едва ли ще станем свидетели на рязко възстановяване на износа“, казва Юнико Нишиока, главен икономист на RBS Securities за Япония.

„Тази тенденция вероятно ще продължи и вероятно през идните месеци търговският дефицит ще се разшири още повече“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Чудесен пример колко безумно и безрезултатно е да обезценяваш собствената си валута и да очакваш, че това ще доведе да растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още