IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания успя да избегне рецесията

БВП е нараснал с 0,3% през първото тримесечие, а годишният ръст е най-висок от края на 2011 г. насам

12:21 | 25.04.13 г. 1
Великобритания успя да избегне рецесията

Великобритания се отърва на косъм от трета рецесия, след като британската статистическа служба съобщи, че през първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,3 на сто спрямо предходното тримесечие, предаде Ройтерс.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха растежът да е само 0,1%.

На годишна база е отчетен икономически растеж от 0,6 на сто, което е най-силното повишение на БВП от края на 2011 г.

Агенцията обаче напомня, че оценката за растежа е предварителна и може да претърпи промени. Обикновено корекцията е с 0,1 пр. п. нагоре или надолу, но не е невъзможно да има и по-съществена ревизия.

Двигател на повишението на БВП е бил силният сектор на услугите на Острова, както и производството на нефт и газ в Северно море.

Данните внесоха известно облекчение, особено след като Fitch оряза максималния кредитен рейтинг на Великобритания, а плановете на министъра на финансите на страната Джордж озбърн за допълнително подпомагане на собствениците на имоти не срещат подкрепата на законодателите.

Международният валутен фонд (МВФ) освен това изрази мнение, че част от мерките за икономии вероятно трябва да бъдат облекчени заради слабото вътрешно търсене. През следващия месец мисия на фонда пристига в страната, за да оцени състоянието на икономиката, като може да бъдат включени препоръки и за промяна на курса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
МВФ ще се срути, няма начин да не се срути заедно със СБ и ЕЦБ.Собствената им алчност ще ги затрие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още