IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизането в еврозоната ще струва на Латвия над 120 млн. евро

Балтийската страна ще въведе официално единната европейска валута на 1 януари 2014 г.

13:06 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Влизането в еврозоната ще струва на Латвия над 120 млн. евро

Приемането на единната европейска валута ще струва на Латвия 80 млн. латвийски лата (малко над 121 млн. евро). Това съобщи днес латвийският министър на финансите Андрис Вилкс, цитиран от ИТАР–ТАСС.

"Въвеждането на еврото в публичния сектор ще струва 10,2 млн. лата (14,5 млн. евро), като в това число влиза и подкрепата на Европейската комисия (ЕК)", отбелязва финансовият министъp.

По думите му сумата ще бъде изразходвана за преконфигуриране на информационните и комуникационните технологии в страната, както и за осигуряване на допълнителна сигурност в клоновете на латвийските пощи, където гражданите ще могат да обменят старите си банкноти с нови.

"Като цяло конкретна цифра е трудно да се назове. Спекулациите, разбира се, са доста. Процедурата сред страните, които вече приеха еврото, обаче струваше около 0,5% от БВП", посочва Вилкс. Поради това министърът обяви, че цената на въвеждането на единната европейска валута в Латвия не трябва да надвишава 80 млн. лата (121 млн. евро).

През март 2010 г. латвийското правителство реши, че страната ще въведе еврото в началото на 2014 г. Балтийската държава изпълни успешно Маастрихтските критерии още в края на миналата година, след което правителството, парламентът и президентът одобриха законопроекта за реда на въвеждането на европейската валута.

В началото на юни ЕК и Европейската централна банка (ЕЦБ) дадоха зелена светлина за приемането на еврото в Латвия от началото на следващата година. Страната е получила единодушната подкрепа на лидерите на страните от еврозоната, както и одобрението на Европейския парламент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още