IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти отново понижиха очакванията си за растежа на еврозоната

Резултатите от проучването идват въпреки положителните признаци, че икономиката на валутния блок се завръща към растеж

14:21 | 08.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономисти отново понижиха очакванията си за растежа на еврозоната

Икономистите отново понижават очакванията си за растежа на еврозоната за тази и следващата година, позовавайки се на слабото както вътрешно, така и външно търсене. Това сочи публикувано в четвъртък проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от MarketWatch.

Експертите очакват икономическата активност в еврозоната да се свие с 0,6 на сто през 2013 г., което е спад от предишната прогноза за понижение в рамките на 0,4%, направена само преди три месеца.

Анкетираните отдават песимистичните си нагласи на по-слабото от очакваното търсене на вътрешния пазар през първото тримесечие, но също така отбелязват, че "разочароващите данни от ключовите развиващи се икономики, като Китай и Бразилия, изискват понижаване на очаквания принос на нетната търговия за растежа в близко бъдеще".

След негативните данни за текущата година очакванията на експертите са еврозоната да се върне към растеж в рамките на 0,9% през 2014 г. Резултатът отново е по-нисък от предходните прогнози за покачване от 1,0%. Нагласите за 2015 г. също бяха ревизирани в посока надолу - до 1,5% спрямо 1,6 на сто през май.

Резултатите от проучването идват въпреки положителните признаци, че еврозоната се завръща към растеж след шестте поредни тримесечия на свиване. Неотдавнашният скок на германската икономика, воден от изненадващия ръст в промишленото производство, подхрани надеждите за тласък към възстановяване на страните от паричния съюз.

Данните от публикувания през миналата седмица PMI индекс на еврозоната, както и признаците за забавяне на рецесиите в Италия и Испания, също повдигнаха очакванията, че икономиката на валутния блок ще нарасне през второто тримесечие след 0,3-процентовото свиване през първите три месеца на годината.

Въпреки положителната новина вероятността ЕЦБ да се отдръпне от гъвката си монетарна политика остана малко вероятна. Централната банка ревизира надолу своите инфлационни очаквания за тази година с 0,2 процентни пункта до 1,5%. Инфлацията се очаква да остане на ниво от 1,5% и през 2014 г., главно поради слабата икономическа активност и негативните перспективи през трудовия пазар на Стария континент.

Инфлационните очаквания за 2015 г. също остават непроменени на ниво от 1,8%, като целта в дългосрочен план е инфлацията да достигне 2%, се посочва още проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
Ето защо трябва да се внимава с приказките - например укорите към Йордан Цонев, че предвижда рецесия в България. И не той го е измислил. Но умирам за приказки на различни "разбирачи", които искат на всяка цена да сразят сегашното правителство. Това не е нито демокрация, нито път да тръгнем в правилната посока. Сега чета "висока" литература по въпросите на големи имена на икономисти в САЩ, които виждат продължение на рецесията до 1-2 десетилетия напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
GRio
преди 10 години
Тез пък да не видят нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още