IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинската икономика се разшири с 8,3% през второто тримесечие

Постигнатият темп на растеж е най-бързият в последните близо две години

11:54 | 21.09.13 г.
Аржентинската икономика се разшири с 8,3% през второто тримесечие

Икономиката на Аржентина отчете най-бързия си темп на растеж в последните близо две години през второто тримесечие. Положителният резултат повиши шансовете притежателите на аржентински държавни ценни книжа (ДЦК), свързани с ръста на брутния вътрешен продукт (БВП), да получат оценяваната на над 3 млрд. щатски долара доходност през следващата година.

Аржентинският БВП се е покачил с 8,3 на сто на годишна база в периода април-юни, сочи публикуваният в петък доклад на базирания в Буенос Айрес Национален статистически институт. За сравнение, консенсусната оценка на анкетираните от Bloomberg експерти бе за растеж от 7 на сто.

Президентът на южноамериканската страна Кристина Фернандес де Кирхнер стимулира икономическия растеж чрез увеличаване на инвестициите и субсидиите в енергийния сектор преди парламентарните избори през следващия месец. Националната икономика трябва да расте с повече от 3,22%, за да може да бъде задействано годишно изплащане на доходността по държавно-обезпечените бонове.

През февруари Международният валутен фонд (МВФ) санкционира Буенос Айрес за неизпълнение на задълженията да публикува точни данни за инфлацията и БВП. Тогава депутати от опозицията представиха независимо изследване на нивото на потребителските цени, което показа близо двоен растеж спрямо оценката на правителството за покачване от 10,5 на сто.

Опозицията се противопостави и на правителственото изследване за растежа на националното стопанство през второто тримесечие. Анкета сред 12 водещи частни икономисти в страната показа прогнозиран растеж от 5,4% на годишна база в периода април-юни.

"Правителството трябва да спре да лъже, защото това ще ни струва около 3,8 млрд. долара по плащанията през следващата година. Истината е, че ние не разполагаме с достатъчно пари", заяви пред журналисти Федерико Пинедо, депутат от опозицията. "Тези финансови помощи ще доведат до значителен спад в международните ни резерви, което би предизвикало най-големият дисбаланс в историята. Ние сме загрижени за платежоспособността на централната банка", посочи още народният представител.

Към вчерашния ден валутните резерви на Аржентинската централна банка достигнаха ниво от 35,1 млрд. долара спрямо около 45 млрд. долара през септември 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още