IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина губи обжалването на компенсации за инвеститори за 1,33 млрд. долара

Изпълнението на съдебното определение обаче е спряно заради очаквано решение на Върховниая съд на САЩ по случая

20:06 | 23.08.13 г. 1
Аржентина губи обжалването на компенсации за инвеститори за 1,33 млрд. долара

Аржентина загуби обжалването пред американски съд на решение, изискващо да плати 1,33 млрд. долара на притежатели на нейни облигации, отказали да участват в две преструктурирания на дълга от 100 млрд. долара, по който тя фалира преди повече от десетилетие, съобщи Ройтерс.

Апелативният съд в Ню Йорк обаче отложи прилагането на определението заради предстоящо решение на Върховния съд на САЩ по случая.

Определението на апелативната инстанция бележи голяма победа за т. нар. „протакащи“ собственици на облигации, водени от NML Capital Ltd – подразделение на Elliott Management Corp на милиардера Пол Сингър – и Aurelius Capital Management.

Съдия Барингтън Паркър, представящ 3-членна комисия, заяви, че съдът смята, че е „справедливо един кредитор да получи онова, за което се е спазарил и поради това – на което има право, дори ако други кредитори, когато са получавали онова, за което са се спазарили, всъщност не са получили същото нещо“.

„Тъй като решението на областния съд не прави нищо извън това да накара Аржентина да спази договорните си задължения за равнопоставено отношение, не виждаме нарушение на свободната преценка“, добави той.

Апелативното определение подкрепя решение от ноември 2012 г., което изисква Аржентина да преведе парите по контролирана от съда доверителна сметка към момента на следващото плащане на лихви от нейна страната към акционерите, които са се съгласили да преструктурират своя дълг през 2005 и 2010 г.

Южноамериканската държава вече обяви, че ако бъде принудена да плати, няма да могат да бъдат постигани евентуални бъдещи преструктурирания на дълга. За аржентинските власти компании като NML Capital Ltd и Aurelius Capital Management са „лешояди“.

Около 93% от дълга по аржентинските облигации бе преструктуриран, като кредиторите получиха между 25 и 29 цента за всеки вложен от тях долар.

През октомври 2012 г. второинстанционен съд постанови, че Аржентина е нарушила клаузата за равнопоставено отношение в договорите за облигациите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още