IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ гледа условията по дълговото преструктуриране под лупа

Фондът обаче не е намерил формулата как да засили позициите на облигационерите и да предложи защита на интересите им

09:58 | 25.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърция започна да &quot;подстригва&quot; дълга си години, след като дълговата криза се разрази в страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция започна да "подстригва" дълга си години, след като дълговата криза се разрази в страната. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) следи стриктно управлението на процесите по преструктуриране на суверенния дълг, откакто кризата породи условия за неравновесие в баланса на интересите между правителствата и техните кредитори, пише в свой анализ Financial Times.

Според международни представители, запознати с обсъжданията във фонда, приоритетен за фонда е въпросът за страните, които забавят задължителни преструктурирания на техния дълг. 

В понеделник се проведе среща на директорския борд на МВФ - първата среща на високо ниво, целяща създаването на механизъм по преструктурирането на суверенния дълг, след като миналата година преговорите, насочени към създаването на такъв механизъм, завършиха без успех. Основен въпрос на срещата тази година бе и как ще се третират частните облигационери по линия на въпросното преструктуриране на дълг.

Така например Гърция наложи преструктуриране на дълга за местните облигационери години, след като дълговата криза се разрази в страната. За сравнение дългът на страната към много външни инвеститори, включително хедж фондове, е бил напълно изплатен. Притесненията на МВФ за текущото състояние на финансовата система са изострени, откакто Аржентина претърпя загуба в съдебен спор с хедж фондове заради преструктурирането на аржентински дълг през 2001 г. Според източник на една от страните от Г-20 МВФ ще публикува становището си по въпроса до края на седмицата. Възможно е то да доведе до промяна в статуквото на преструктурирането на дълг, само ако е одобрено от САЩ и от държавите, членуващи в ЕС. Други източници твърдят, че МВФ и директорът на фонда Кристин Лагард се опитват да възстановят ролята на организацията в преструктурирането на суверенния дълг.

Според някои източници обаче засега МВФ няма план как точно да засили позициите на облигационерите и да предложи защита на интересите им, пише още FT.

Засега единствената опция за излизане от ситуацията е да се призоват кредиторите да приемат малка промяна в матуритетната структура на облигациите. Това вероятно не би ги застраховало от загуба на инвестициите им, но поне ще им позволи да задържат облигациите до датата на падежа. Именно до тогава ще стане ясно дали емитиралата суверенния си дълг страна ще го преструктурира напълно, или не.

В изследването си МВФ препоръчва на кредиторите да действат заедно, за да защитят интересите си по линия на получаването на дължимата им главница. За съжаление обаче така те не биха могли да получат по-добри условия по изплащане на лихвите и получаването на по-висока доходност от дълга, заключава FT. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
ДА СЕ ЗАБРАНИ ЛИ ДАВАНЕТО НА КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ НА ДЪРЖАВИ?http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още