IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще продължи да помага на Гърция

Фондът опроверга информациите, че смята да се оттегли от подкрепата за Гърция, ако се стигне до отпускане на допълнителна помощ за закъсалата държава

19:21 | 23.07.12 г.
МВФ ще продължи да помага на Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) опроверга информациите, че смята да се оттегли от подкрепата за Гърция, предаде Ройтерс.

Германският седмичник Der Spiegel съобщи, че Гърция вероятно ще има нужда от допълнителна помощ в размер до 50 млрд. евро, но че МВФ вероятно ще откаже да осигури допълнително финансиране за страната, припомня агенцията.

"МВФ подкрепя Гърция в преодоляването на нейните икономически трудности", заяви говорител на фонда в отговор на публикацията в Der Spiegel.

Говорителят допълни, че фондът ще започне преговори с властите в Атина по спасителната програма, така че изпълнението й да бъде вкарано в релси.

МВФ сигнализира, че има готовност да преговаря по фискалните цели, договорени между Гърция и международните й кредитори, и може да даде отсрочка за изпълнението им заради политическата криза в страната след първите избори на 6 май.

Тази седмица инспекторите на международните кредитори на Гърция пристигат в страната, за да ревизират финансовото й състояние и да определят на какъв етап е изпълнението на спасителното споразумение, припомня АФП.

Докладът на инспекторите ще е решаващ за отпускането на следващите траншове по спасителната програма за страната. Без тези пари гръцкото правителство няма да бъде в състояние да прави плащанията си по дълга, както и да изплаща пенсиите и заплатите в публичния сектор.

Междувременно днес Европейската комисия съобщи, че следващият транш от финансовата помощ за Гърция вероятно няма да бъде изплатен преди септември. Говорител на институцията обясни, че се изчакват резултатите от доклада на инспекторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още