IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина предлага ново преструктуриране на дълга на съдещите я кредитори

Страната ще предложи замяна на стария дълг срещу нови облигации, емитирани вече според аржентинското законодателство

10:32 | 27.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер. Снимка: Ройтерс

Аржентина предлага ново преструктуриране на дълга, притежаван от нейни кредитори, които се опитват чрез нюйоркски съд да получат 100% от вложените средства в облигации, по които страната обяви фалит, съобщи аржентинският президент Кристина Кирхнер пред местна телевизия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Кирхнер каза, че възможно най-скоро тя ще изпрати за разглеждане в парламента нов законопроект, според който за трети път ще има възможност за „замяна на дълг за 7% от собствениците на облигации, които вече два пъти не се съгласиха на преструктурирането му“.

Правителството ще предложи на тези кредитори нови облигации, емитирани според аржентинските закони, за да бъдат избегнати в бъдеще различни типове ембарго.

Според аржентинския президент решението на апелативен съд в Ню Йорк от края на миналата седмица, задължаващо страната да изплати 1,33 млрд. долара на кредиторите, които не приеха условията за преструктуриране на дълга на страната, е „несправедливо“.

Определението обаче не бе приведено за изпълнение, тъй като се очаква решение на Върховния съд на САЩ по случая.

През 2005 и 2010 г. Аржентина преструктурира 93% от държавния си дълг на стойност 100 млрд. долара. На притежателите на облигации бе предложена замяна с нови ценни книжа с отбив от около 70% от емисионната им стойност.

Собствениците на останалите 7% обаче, представлявани главно от спекулативни инвестиционни фондове, не се съгласиха на отписването на дълга и изискват погасяване на 100% от задълженията. През 2012 г. съдия Томас Грийса защити интересите на тези кредитори и задължи Аржентина да им плати 1,33 млрд. долара. Това може да доведе до технически фалит по задълженията на страната към останалите кредитори, тъй като Грийса постанови, че тя не може да извършва други плащания, преди да се разплати с несъгласните с условията за преструктуриране на дълга ѝ.

Присъдата бе обжалвана пред апелативен съд в Ню Йорк, чието решение също не бе в полза на Аржентина.

Експерти отбелязват, че ако и Върховният съд на САЩ не промени решението, Аржентина не просто ще бъде длъжна да плати дълга си към спекулативните фондове, но и останалите ѝ кредитори ще могат да поискат тя да подобри условията, при които изплаща задълженията си към тях. В такъв случай оценките на специалисти сочат, че сумата за изплащане може да надхвърли 43 млрд. долара.

Аржентинските власти смятат, че пълното погасяване на задълженията им към несъгласните с условията на преструктуриране кредитори би било несправедливо спрямо останалите 93%, които приеха условията на правителството на страната. Освен това те разглеждат случая като възможен лош прецедент за бъдещи преструктурирания на държавен дълг, с необходимостта от който могат да се сблъскат други държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
absfresh
преди 10 години
"Освен това те разглеждат случая като възможен лош прецедент за бъдещи преструктурирания на държавен дълг"А лошият прецедент, дето се превърна в практика да се сврух задлъжнява с ясната идея, че ще се преструкурира и отпише. Баси, банановите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още