IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови спекулации за затягане на политиката в САЩ подкрепиха долара

Американската валута се оттласна в петък от достигнатото 7-седмично дъно спрямо еврото

08:40 | 23.09.13 г.
Нови спекулации за затягане на политиката в САЩ подкрепиха долара

Щатският долар поскъпна спрямо останалите основни валути в петък, след като един от високопоставените членове на Федералния резерв на САЩ намекна, че централната банка може да ограничи стимулите си през следващия месец.

Председателят на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че решението за ограничаване на покупките на облигации ще зависи основно от данните за трудовия пазар в САЩ. Същевременно в интервю за Bloomberg Булард не изключи възможността от “леко намаление“ на стимулите след заседанието на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) през октомври.

Доларът се оттласна от достигнатото 7-месечно дъно спрямо еврото в резултат на коментарите на Булард и достигна най-добрия си резултат за седмицата спрямо йената.

EUR/USD се установи на ниво от 1,3523 при дневен спад от 0,05%. В четвъртък двойката нарасна до 1,3567 – най-високото равнище от 7 февруари. В началото на новата седмица единната валута поскъпва до 1,3530 EUR/USD.

На седмична база американските пари изгубиха с 1,4 на сто спрямо единната валута.

USD/JPY удари сесиен връх от 99,67 по време на петъчната търговия, за да се установи впоследствие на ниво от 99,36. Въпреки че двойката отбеляза дневен спад от 0,08%, на седмична база бе отчетено повишение от 0,27 на сто. Рано сутринта в понеделник долар/йена се търгува при 99,15 USD/JPY.

Щатските пари поскъпнаха и спрямо британската лира, като GBP/USD отстъпи с 0,17 на сто до 1,6003, ограничавайки печалбите си до 0,65% на седмична база.

Равнището на американската валута спрямо швейцарският франк остана почти без промяна в петък в близост до 7-месечно дъно. USD/CHF се установи на ниво от 0,9107 при седмично понижение от 1,75 на сто.

Доларът отслабна спрямо повечето конкурентни валути в сряда, след като Федералният резерв изненада пазарите, запазвайки текущата си монетарна политика. Щатската централна банка обяви, че очаква да види повече доказателства за устойчиво икономическо възстановяване преди да започне с корекциите си на мащабната програма за изкупуване на активи.

Централните банкери също така запазиха текущите ниски нива на лихвените проценти. Ставките ще бъдат оставени без изменение, докато равнището на безработица не спадне до около 6,5%, а инфлацията не се ускори над 2,5% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още