IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия интернационализира рупията

Страната прави голяма крачка към разпространяване на своята валута, сключвайки сделка със Световната банка

13:27 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индия пуска националната си валута на пазара в търсене на капитал.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индия пуска националната си валута на пазара в търсене на капитал. Снимка: Ройтерс

Международната финансова корпорация (МФК) сериозно ще разшири чуждестранния пазар на рупията, като продаде $100 милиарда облигации на международни инвеститори, съобщава CNBC.

Началото на програмата показва, че Индия се опитва да намери начини да привлече чужди капитали, след като миналото лято рупията се срина, когато Федералният Резерв на САЩ изглеждаше готов да забави купуването на активи за $85 милиарда на месец. 

Програмата следва стъпките на Индийската централна банка към откриване на център за размяна на валута, който ще позволи на банките да вземат заеми от депозити в долари на богати индийци, живеещи зад граница, които досега са изкарали $6 милиарда, каза гуверньорът на банката Рагурам Раджан.

Изпълнителният директор на МФК, Жин-Йонг Каи, каза, че вълнението на пазара е създало нови движещи сили сред международните финанси и чувство на нужда от разширяване на капиталовия пазар на рупията. „Изведнъж се появяват всички тези размествания и непостоянства във валутния курс“, каза той в интервю за Financial Times. „Хората осъзнават, че това е нещо наистина важно“.

Каи заяви, че Индия е одобрила сделката за рекордно време. „Ако нямате широк капиталов пазар, тогава валутният ви курс става субект на големи изменения, което се отразява на реалната икономика“.

По-високите лихвени проценти в богатите страни ще затруднят привличането на капитал от развиващите се икономики. Когато парите се вляха, след няколко години, държави като Индия сега се мъчат да правят реформи, за да привлекат капитал от международни инвеститори.

Програмата за облигации в чужбина ще създаде възможност инвеститорите да купуват активи в рупии с тройния A рейтинг на Световната банка, без риск да бъдат възпрепятствани да обменят рупиите обратно в долари и без да има нужда да се регистрират пред индийските институции. По този начин офшорните облигации биха могли да привлекат по-голям капитал към Индия.

МФК ще продава облигациите в долари, след това ще обменя постъпленията в рупии и ще ги инвестира в Индия. Това ще гарантира, че изплащанията ще бъдат в долари, но размерът на връщанията ще се отрази върху лихвата по рупията и валутните курсове.

„Ние все още вярваме в основите на Индия“, каза Каи. „Тези облигации ще ни осигурят капитал, който да влагаме в проекти и да поддържа ликвидността на домашните финансови пазари“. МФК очаква да издаде първата облигация по програмата преди края на настоящата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още