IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия не е успяла да се отърси от рецесията

Точните данни на националната статистика за растежа през третото тримесечие ще бъдат публикувани на 14 ноември

10:17 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия не е успяла да се отърси от рецесията

Рецесията в Италия е продължила и през третото тримесечие на годината, сочат данните на националния статистически институт на страната, цитиран от FT. Това опроверга прогнозите на финансовото министерство, че най-дългата следвоенна рецесия, през която преминава страната, е достигнала „дъно“, отбелязва изданието.

Ръководителят на статистическия институт Антонио Голини съобщи пред парламента, че икономиката на Италия се е свила и през третото тримесечие, като потвърди, че страната остава на опашката сред основните икономики в еврозоната, особено след като Испания излезе от рецесията.

Голини обаче не даде точни числа. Институтът ще публикува данните на 14 ноември, уточнява изданието.

Мрачната прогноза, която последва неочаквано резкия спад на промишленото производство през август, потвърждава, че третата по големина икономика в еврозоната не е успяла да повиши своята конкурентоспособност, въпреки двете години на строги икономии.

Продължаващата нестабилност на управляващата коалиция, оглавявана от Енрико Лета, също подкопава доверието в страната. Слабата икономика и подценяването на рецесията изправя правителството и пред друго предизвикателство – да свие бюджетния дефицит под 3% през тази година.

През септември финансовият министър Фабрицио Сакомани прогнозира, че през третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) ще отчете нулев растеж, а през последното тримесечие – положителен. За цялата година Сакомани предвиждаше БВП да се свие с 1,7%, уточнява изданието.

След изказването на Голини пред парламента обаче Сакомани занижи очакванията си за растежа до -1,8% за 2013 г. Той обаче повиши прогнозата си за 2014 г. до ръст от 1,1%. Централната банка очаква икономиката на Италия да нарасне с 0,7 на сто догодина.

Междувременно Фабрицио Сакомани представи проектобюджета за 2014 г. пред парламента. Той подчерта, че най-важна за доверието на пазарите е политическата стабилност.

Проектобюджетът беше разкритикуван от икономисти заради липсата на амбиции за свиване на публичните разходи на страната на фона на рекордно високия й дълг. Очаква се тази година той да достигне 132,9% от БВП.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още