IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще е отношението на Китайската народна банка спрямо биткойните?

В дългосрочен план биткойните може да се превърнат в силна алтернативна валута, смята експерт

14:43 | 25.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще е отношението на Китайската народна банка спрямо биткойните?

Привличащата все по-голям интерес виртуална валута биткойн набира все по-голяма сила в Китай. Наблюдатели на местния пазар са на мнение, че отчетеното в последните дни поскъпване до над 900 долара до голяма степен се дължи на повишеното търсене в азиатската страна, пише Wall Street Journal.

Настоящата ситуация около дигиталните пари повдига множество въпроси, най-значителният между които може би е: Какво ще е отношението на Китайската народна банка спрямо биткойните?

Изглежда, че финансовата институция запазва умерена позиция спрямо неконвенционалната валута. Поне засега.

"Това, което мога да ви кажа за момента е, че Китайската народна банка засега не може да признае законността на биткойните", заяви заместник-управителят на банката И Ган.

"Но ако се интересувате от въпроса, можете да направите изследвания, да изучите добивите (системата на производство на виртуалните пари), да прегледате борсите. Не забравяйте обаче, че цените се покачват и падат – това е работата им", добави още И.

Изявлението си заместник-управителят на банката направи по време на среща със студенти и финансови специалисти.

В близкото минало китайското правителство имаше твърда позиция спрямо виртуалните валути. През 2009 г. управляващите в Пекин заявиха, че "виртуална валута, която се превърне в истински пари чрез определен валутен курс, ще бъде използвана само за търговия с виртуални стоки и услуги".

"Спекулациите не са здравословни за пазара, но в дългосрочен план биткойните може да се превърнат в силна алтернативна валута, тъй като интернет финансите се разрастват с бързи темпове и търсенето е реално", заяви Лин Кан, говорител на най-голямата търговска платформа за биткойни в Китай BTC China.

По време на следобедната европейска търговия BTC/USD се търгува с ръст от 23,00 долара, или 2,85%, до 831,00 долара за един биткойн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"...но и някои по-специфични услуги и изделия"-----------------Да, задължително тр. да имат "сериозни аргументи", иначе авантюрата няма се увенчае, с кой знае какви резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Биткойните нещо започнаха да се сриват и веднага последваха статии от подобен род, които да парират (или поне забавят) низходящия тренд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Не само суровини, но и някои по-специфични услуги и изделия. Все пак въпреки цялото си икономическо чудо все още са с 1 бракуван стар руски самолетоносач и 1 бетонно копие за обучение. Добре че имат космическа и ядрена програма поне за респект защото само с 1 милиард глави *** за военнослужещи отдавна не могат да респектират тези, които разполагат с няколко вида ОМП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Може би първо ще трее да се пазарят с някой да им доставя суровини с/у юани и тогава евентуално ще има сериозен смисъл да печатат на по-високи обороти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Виртуална валута, през която - подклаждайки и модулирайки страстите - може да манипулираш и долара...Учудващо е как китайците, все още, не са устроили на Чичо Сам Панаира на Века.И после седи, та гледай: Току- виж, червените пари, като по-стабилни, леко и безболезнено /за Китай/ изместили зелените хартийки. Тъкмо, зад последните, стои все по-малко реален продукт.Освен това, гаранции има ли, че в Поднебесната не могат да пуснат и те Голямата печатница? Не точно сега, след година или две, да речем? И няма да им трябва война, за да нанесат икономически нокаут. Щом имат Китайците държат резерв от 4 трилиона и горница в зелено, янките, щат-не щат, ще се постараят да не им рухне окончателно бумагата, че им отидЕ и вносът. Мътна и кървава се е задала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още