IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered създава първата клирингова банка в юани на Острова

Партньорството ни с Китай ще ни дава достъп до 409 млн. местни клиенти, заявиха от британската банка

22:38 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Standard Chartered създава първата клирингова банка в юани на Острова

Standard Chartered е сключила споразумение с Agricultural Bank of China (ABC) за предоставяне на клирингови услуги в юани на територията на Обединеното кралство, съобщава The Asset.

Въвеждането на клирингова банка е предмет на обсъждане на Острова в последните месеци, след като централните банки на Китай и Великобритания подписаха двустранна сделка за валутен суап. 3-годишното споразумение е на стойност 200 млрд. юана (21 млрд. паунда).

Валутно-суаповите споразумения позволяват на централните банки размяна на валути и може да се използват от компаниите за уреждане на търговски сделки в местни валути, а не в щатски долари, както става в момента. Основната причина за това е, че китайските пари все още не са напълно конвертируеми спрямо останалите валути.

"Чухме много призиви да се създаде клирингова банка във Великобритания, така че ние и ABC се възползвахме от възможността да създадем пазарно ориентирано решение", коментира Майкъл Вромтамитис, ръководител на звеното за продуктов мениджмънт в Standard Chartered.

"Ние сме първите, които предоставят клирингови услуги в юани в Обединеното кралство. Важното е, че Лондон вече има клирингова банка и е един от само четирите основни центрове, предоставящи такива услуги по света", допълни той.

Вромтамитис посочи още, че очаква засилване на позицията на Лондон като водещ център за китайските пари. По думите му за целта трябва да се укрепи и информираността за продуктите и услугите, които предоставя търговията с юани.

"Партньорството с ABC ни дава достъп до мрежата им в Китай, където те достигат до 409 млн. клиенти. Ние пък, чрез нашата клирингова банка, ще им помогнем да се възползват от глобалните възможности", посочи още Майкъл Вромтамитис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още