IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнам увеличава праговете за чуждите дялове в местните банки

Ходът е продиктуван от слабостите в банковата система, която изпитва недостиг на капитал

11:43 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Виетнам увеличава праговете за чуждите дялове в местните банки

Виетнам ще позволи на инвеститорите да придобиват по-големи дялове в банките в страната в опит да подпомогне изоставащата си банкова система, пише Bloomberg.

Горната граница за така наречените стратегически инвеститори ще бъде увеличена на 20% от досегашните 15%. Таванът на общите дялове на чужди инвеститори в една банка ще остане 30%, се казва в изявление на уебсайта на правителството, публикувано късно вчера. Допустимият дял на нестратегическите чужди институционални инвеститори също ще бъде увеличен до 15% от 10%.

За да бъде определен даден инвеститор като стратегически той трябва да се обвърже с определени задължения към местна банка и да установи дългосрочно сътрудничество с нея.

Според текста на указа министър-председателят ще има право да вдига тези ограничения в специални, посочени от закона случаи, в които това ще даде възможност на по-слабите банки „да се преструктурират и да гарантират сигурността си“. Постановлението ще влезе в сила от 20-и февруари тази година.

Отделно от тези си стъпки министър-председателят Нгуен Тан Дунг обмисля вдигането на лимита за чуждите дялове в публичните компании. Съществува предложение за увеличаване на максималния обем акции, държани от чужди инвеститори, на 60% от досегашните 49%.

Миналата година също имаше опити за засилване на икономическия растеж. Централната банка на страната намали основната си лихва през юли, след като месец по-рано бе девалвирала валутата в опит да подобри платежния баланса.

Отново през юли управляващите дадоха разрешение на компанията за управление на активи да изкупи лоши кредити от банките. Тя може да изкупи до 150 трлн. виетнамски донги (7,1 млрд долара) до края на 2014 г., обяви гуверньорът на централната банка Нгуен Ван Бин през декември.

Правителството на Виетнам прогнозира растеж от 5,8% през 2014 г., след като отбеляза 5,4% през 2013 г.

Днес цените на акциите на виетнамските банки се повишиха след спекулации, че последните действия ще помогнат на правителството да реформира финансовата система на страната.

Тя бива измъчвана от най-високите нива на лош дълг в цяла Югоизточна Азия. Банките се борят с недостиг на капитал и структурни слабости, за които трябва да се вземат спешни мерки, според МВФ.

Основният VN Index на акциите се покачи с 0,5% в 13:11 местно време, устремявайки се към най-високо затваряне от 13 юни 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още