IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът вижда биткойна като заплаха за монетарната политика на САЩ

Едва ли обаче доларът ще загуби статута си на водеща валута, се посочва в анализ на институцията

12:52 | 10.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конгресът вижда биткойна като заплаха за монетарната политика на САЩ

Биткойнът може да представлява заплаха за американската парична политика. До такова становище стига публикуван през декември доклад на Конгреса на САЩ, цитиран от CoinDesk.

Изследването "Биткойн: Въпроси, отговори и анализ на правните въпроси" бе публикувано през миналия месец от анализационното звено към висшият орган на законодателната власт в Съединените американски щати.

"Ако по-широкото използване на биткойн и други криптовалути доведе до разширяване на паричните единици, тези ползи биха могли да бъдат застрашени, по-специално, ако тези нови валути продължават да проявяват висока степен на ценова нестабилност", се посочва в анализа.

Авторите на доклада предполагат, че твърде разширеното използване на биткойн ще доведе до допълнително затягане на паричната политика, тъй като чрез дигиталната валута може да се увеличи и предлагането на щатски долари.

Това все пак ще зависи от няколко фактора. Основният от тях е, че достатъчно на брой хора ще трябва да използват електронните пари, за да бъде постигнат значителен ефект. В момента пазарът на биткойни е изключително неликвиден, което води до висока волатилност от ранга на постигната през 2013 г.

В документа все пак се посочва, че способността на дигиталното парично средство да се превърне в основна валута е доста спорна по няколко причини. Една от тях е просто, защото доларът е вече високо ликвиден и добре установен, което го прави труден за изместване.

Същевременно кръгът на компании по света, приемащи разплащания с биткойни продължи да се разширява. Новозеландска винарна в Северен Кентърбъри е първият производител на алкохолната напитка в южното полукълбо, който призна биткойна за легитимно разплащателно средство.

Решението бе взето с цел улесняване на международните сделки на Pyramid Valley Vineyards, която е известна с широкота си клиентска база на доста места по света.

По време на обедната търговия на Стария континент в петък един биткойн се разменя за 915,41 долара при дневен спад от 2,50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Щом официалната им версия е тази значи е ТОЧНО ОБРАТНОТО и искат да надуят още балона на Биткойна та накрая, когато дойде момента да останат прецакани тези, които ще се хванат на въдицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
Тя институцията може си анализира каквото си иска, ама ше загуби той ше загуби нищо не е вечно камо ли няккав пиклив долар който е вече тоалетна хартия и нищо не струва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още