IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Япония ще има нужда от повече време, за да постигне инфлация от 2%

Другите страни трябва да се поучат от японския опит в борбата с дефлацията, заяви зам.-директорът на фонда Шинохара

16:52 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Япония ще има нужда от повече време, за да постигне инфлация от 2%

Японската икономика се придвижва към целевата инфлация на централната банка от 2%, но достигането на това равнище най-вероятно ще отнеме повече от две години. Това заяви заместник-управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Наоюки Шинохара по време на конференция на тема нетрадиционните монетарни политики, проведена в Токио.

По думите му за момента няма нужда Японската централна банка (ЯЦБ) да разширява обхвата на своята програма за количествени улеснения, в която институцията закупува държавен дълг и рискови активи.

"След като целевата инфлацията бъде достигната, ЯЦБ ще трябва да обясни ясно стратегията си за излизане от мерките за количествени улеснения, за да се предотвратят пазарни сътресения", отбеляза Шинохара, цитиран от WBP Online.

Той даде пример с подхода на Федералния резерв на САЩ, който след няколкомесечни сигнали към пазарите започна леко поетапно свиване на стимулите си в края на 2013 г.

"Едно излизане [от мерките за стимулиране] все още е далеч и най-вероятно ще бъде постепеннo, когато му дойде времето. Cлед като ЯЦБ измести покупките си към по-дългосрочни ценни книжа и по-рискови активи, банката предостави по-големи предизвикателства за излизане от програмата в сравнение с по-ранните периоди", допълни още високопоставеният служител на МВФ.

Шинохара отбеляза също, че японската банка има дълга история с използването на неконвенционални парични политики за борба с дефлацията. По думите му останалите страни, прилагащи подобни решения, трябва да се поучат от дългата борба на Страната на изгряващото слънце с понижаващите се цени.

"Това показва, че закрепи ли се веднъж дефлационния начин на мислене и потребителите започнат да отлагат разходите си, след това измъкването от този парализиращ цикъл става много трудно. Изискват се решителни действия и широк набор от политики", посочи още експертът.

Въпреки че през 2013 г. най-после отчете така желаната дефлация, японската икономика все още продължава да е податлива на риска от спад на потребителските цени. Окончалтеното излизане от дефлационния курс бе сред основните обещания, чрез които настоящият премиер Шиндзо Абе дойде на власт през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още