IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина промени изчислението на инфлацията, за да отговори на критиките

Анализатори обвиняват Буенос Айрес в манипулиране на данните от 2007 г., като старият индекс бе изолиран като официална статика от редица организации

09:53 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аржентина промени изчислението на инфлацията, за да отговори на критиките

Аржентина представи нов модел на изчисление на индекса на потребителските цени, надявайки се да укроти силната критика към правителството, което според мнозина манипулира данните за инфлацията.

Данните от новия измерител показаха, че потребителските цени в страната са се повишили с 3,7 на сто през януари на месечна база, пише CNBC.

Представеният от министъра на икономиката Аксел Кисилоф нов индекс е изготвен в съответствие с препоръките на Международния валутен фонд (МВФ). Предишният индекс бе широко дискредитиран и бе изолиран като официална статика от редица организации.

Икономистът от Goldman Sachs Алберто Рамос посочи, че равнището за януари е "по-добро от очакваното". По думите му Буенос Айрес е проявил "истински усилия", за да ограничи различията между официалните данни и частните оценки на инфлацията.

"Ключовият въпрос в бъдеще ще бъде дали новият индекс ще остане в съответствие, защото едни данни не правят тенденция", отбеляза още той.

Анализатори обвиняват правителството на Аржентина в манипулиране на данните за инфлацията от 2007 г. насам. По думите им по този начин управляващите целят издействането на политически дивиденти и намаляване на плащанията по своя дълг, индексирани според инфлацията.

Според частни оценки разходите за живот в страната са се покачили с 5,6% през миналия месец. Независими икономисти пък отбелязват, че инфлацията е изяла около 30% от покупателната способност на аржентинско песо в последните 12 месеца.

Въпреки това новият индекс се разглежда като знак, че Буенос Айрес се опитва да подобри комуникацията си с МВФ. Правителството направи промени в методологията на индекса и през 2008 г., но тогава те ​​не успяха да потушат критиките.

По време на късната търговия на азиатския континент в петък един щатски долар се разменя за 7,8106 песо, без изменение на дневна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още