IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина разхлаби валутния контрол

Ден след като песото отчете най-големия си дневен спад от 12 години, страната намали данъка върху покупките на долари от 35% на 20%

10:31 | 25.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Аржентина разхлаби валутния контрол

Ден след като аржентинското песо претърпя спад от 11% спрямо долара - най-големият от финансовата криза от 2002 г. насам, страната реши да разхлаби строгия валутен контрол, съобщава ВВС.

Шефът на кабинета Хорхе Капитанич заяви, че Аржентина ще намали данъка върху покупките на долари от 35% на 20% и ще позволи закупуването на зелената валута за спествоени сметки. Мерките ще влязат в сила от понеделник.

„Решението отразява убеждението на правителството, че в контекста на плаващи валутни курсове цената на долара е достигнала приемливо ниво за целите на икономическата политика“, заяви Капитанич.

Централната банка на страната интервенираше в полза на поевтиняващата местна валута, но в четвъртък изостави тази си политика, което доведе до срив на песото. 

Въпреки опитите да се подкрепи икономиката, инфлацията расте, като мнозина очакват да достиггне около 30% през тази година. Това уронва доверието в песото и кара инвеститорите да влагат парите си в долари.

„Аржентина изглежда се движи към система на по-гъвкави валутни курсове, което може да означава допълнително отслабване на песото. Това би подкрепило конкурентоспособността на страната, но опасността е, че може да влоши вече сериозния проблем с инфлацията“, коментира кореспондентът на ВВС Андрю Уокър.

Безпокойството относно Аржентина се отрази на финансовите пазари по света в петък на фона на опасенията, че и други развиващи се икономики имат проблеми. Валутите на Турция, Русия, Южна Африка и Мексико спаднаха спрямо долара. 

По време на президентството на Кристина Фернандес де Кирхнер Аржентина въведе няколко ограничения върху транзакциите с чуждестранна валута.

През тази седмица бяха въведени нови рестрикции върху онлайн пазаруването, ограничавайки освободените от данъци покупки на две годишно, като част от усилията за овладяване спада на валутните резерви на страната, които намаляха с 30% през миналата година.

През 2002 г. милиони аржентинци от средната класа бяха тласнати към бедността заради кризата, подсилена от фалит по дълга и инфлация от 41%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още