IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на САЩ отхвърли жалбата на Аржентина срещу кредиторите ѝ

Според Джоузеф Стиглиц, ако съдът не отмени решението на предходната инстанция, последиците за световния дългов пазар ще бъдат разрушителни

11:34 | 08.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Върховният съд на САЩ отхвърли жалбата на Аржентина срещу кредиторите ѝ

Върховният съд на САЩ отхвърли обжалването от страна на Аржентина по делото за изплащане на компенсации на кредиторите ѝ, които загубиха инвестициите си в нейни държавни облигации, когато тя обяви фалит през 2002 г., съобщи Bloomberg.

Най-висшата съдебна инстанция в САЩ остави в сила решението на Апелативния съд от миналата година, което забраняваше на Аржентина да извършва плащания по нейни нови задължения на стойност 24 млрд. долара, преди да приключи напълно погасяването на дълговете по старите си облигации на стойност около 1,33 млрд. долара.

През 2002 г. Аржентина обяви фалит по облигации на стойност 95 млрд. долара. При преструктурирането на дълга през 2005 г. тя обмени старите ценни книжа срещу нови с отстъпка между 75% и 79%.

През 2010 г. страната направи подобно предложение и към кредиторите, които се отказаха да участват в първото преструктуриране на дълга. Притежателите на ценните книжа получиха облигации, индексирани с нивото на брутния вътрешен продукт – колкото по-бързо се разширяваше аржентинската икономика, толкова по-висока бе сумата по плащанията. В тази сделка се включиха 92% от всички аржентински кредитори.

Няколко опитни спекуланти обаче, сред които и хедж фондът Elliott Management, управляван от милиардера Пол Сингър, оцениха възможността да се възползват максимално от проблемите на латиноамериканската държава. Те изкупиха на безценица стари облигации, увеличавайки вложенията си в тях до 1,33 млрд. долара, и поискаха Аржентина да изплати цялата дължима сума по ценните книжа.

Ситуацията се оказа без прецедент за световния дългов пазар, тъй като до момента не е създаден орган, в чиято компетенция да попада разрешаването на подобни международни спорове.

В крайна сметка кредиторите се обърнаха към съд в Ню Йорк. Съдебната им стратегия се базираше на стандартен текст от договора, който гласи, че всички кредитори имат право на еднакво отношение, и в този смисъл е несправедливо да бъдат изплащани средства на онези, които са съгласни да не получат цялата инвестирана сума, като същевременно не се изплащат на онези, които искат да получат цялата сума.

Решението на нисшестоящата инстанция „представлява безпрецедентна намеса в дейността на друга държава на нейна територия“, се посочваше в обжалването. В него се твърдеше също, че предходните инстанции са нарушили неприкосновеността на друга държава, нареждайки ѝ какво да прави със своя собственост извън САЩ.

Съдебната битка сега ще се съсредоточи във федералните апелативни съдилища в Ню Йорк, където Аржентина иска преразглеждане по друго решение по случая. Ако то се провали, страната може да обжалва отново пред Върховния съд. От апелативните съдилища вече обявиха, че решение няма да бъде взето, преди Върховният съд да вземе окончателно решение дали ще приеме изобщо евентуално обжалване от страна на Аржентина.

Днес министърът на финансите на страната Адриан Косентино заяви, че Аржентина ще използва всички законови средства, за да обжалва.

Съдебният спор, който постави американската съдебна система в необичайното положение да се намесва във финансовите дела на друга държава, създава възможност за нов фалит на Аржентина и накара международните рейтингови агенции Standard & Poor’s, Fitch и Moody’s да понижат рейтинга по нейните облигации. Властите в латиноамериканската държава обявиха, че са изправени пред перспективата да платят над 15 млрд. долара, за да изплатят вноските си по дълга и наложените глоби.

От NML Capital Ltd., подразделение на Elliott Management Corp. на Сингър, на свой ред твърдят, че страната преувеличава ефекта от решението на апелативните съдилища, където преките претенции са на стойност 1,5 млрд. долара. Според фонда Аржентина може да си позволи да плати и на двете групи инвеститори.

Самият Сингър смята, че спорът няма да засегне възможностите на страната да заема средства от пазарите. Аржентина „сама си създава“ проблемите, каза той на конференция в Ню Йорк, организирана от Wall Street Journal.

Според носителя на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц обаче ако Върховният съд на САЩ не отмени решението на съда от предходната инстанция, последиците за световния пазар на национален дълг ще бъдат разрушителни.

Аржентина проучва и възможности да се опита да заобиколи решението на апелативните съдилища в САЩ. Президентът на страната Кристина Фернандес де Кирхнер през август каза, че страната ще предложи ново преструктуриране на дълга на притежателите на стари облигации и ще позволи на инвеститори, които притежават нови облигации, да ги заменят срещу дълг, емитиран според аржентинското законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 10 години
А няма и луд инвеститор, който да си вложи парите в книжата на държава, която е обявила, че няма да плаща по тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Вече няма да може да заема средства от международните пазари, защото рейтинговите агенции ще свалят рейтинга на облигациите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Ако Аржентина едностранно реши да не изплаща дълговете към частните кредитори, какво ще последва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още