IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ограничи тегленето на чужда валута

Ограничението ще бъде вдигнато, когато се получи помощта от МВФ, каза управителят на централната банка на страната

15:33 | 28.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна ограничи тегленето на чужда валута

Украинската централна банка наложи временно ограничение върху тегленето на чужда валута от частни сметки с цел да се намали паническото теглене на пари, породено от рязко поевтиняващата национална валута, пише MarketWatch.

„Националната банка издаде временен указ, с който се ограничава тегленето на средства от сметки в чуждестранни валути до 15 хил. гривни (1 500 долара) по настоящия курс“, заяви новият управител на централната банка Степан Кубив.

Ограничението ще бъде вдигнато, когато Украйна получи поисканата от нея финансова помощ от Международния валутен фонд, добави той.

Не е наложен лимит върху сметките в гривни. „Теглете колкото искате, милион, два, в банките има достатъчно ликвидност“, каза Кубив.

Голяма част от украинците държат своите спестявания в долари или евро и побързаха да ги изтеглят, след като цената на гривната започна да пада. Тя се е обезценила с 20% спрямо долара от началото на годината, а 7% от средствата в сметки в чужда валута са били изтеглени само през февруари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
melon
преди 10 години
В гриви има ликвидност...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още