IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралиецът ще става все по-устройчив на външния натиск

Забавянето на китайския растеж ще има все по-малко значение за икономиката на Австралия, смятат експерти

11:00 | 16.03.14 г.
Австралиецът ще става все по-устройчив на външния натиск

От дълго време движението на австралийския долар е асоцирано с развитието на икономиката на Китай. Анализатори обаче са на мнение, че валутата става все по-устойчива на потока негативни новини от жълтия континент.

"Това, което виждаме от Австралия е, че икономиката не пропада в пропастта, независимо от факта, че Китай се забавя", заяви пред CNBC Борис Шлосберг, управляващ директор на BK Asset Management.

Последните данни от Китай бяха особено песимистични. Индустриалната дейност в най-многолюдната страна в света нарасна с 8,6% през първите два месеца на 2014 г. в сравнение с покачването от 11,4% година по-рано. За сравнение, анализаторите очакваха ръст от 9,5%.

Китайското статистическо бюро публикува също така и данните за продажбите на дребно, които показаха ръст от 11,8% на годишна база. Година по-рано покачването достигна 14,7 на сто, докато пазарът бе заложил на разширение от 13,5%.

Същевременно износът на Китай отчете неочаквано силен спад. Експортът от Поднебесната империя през февруари намаля с 18,1% на годишна база. За сметка на това обаче вносът нарасна с 10,1% за месеца, което бе малко повече от очакваното.

Друг доклад от тази седмица показа, че потребителските цени в страната ca се повишили с по-лек темп през февруари, докато ръстът при цените на производител е отстъпил по-силно от прогнозираното.

Китай е най-значителният търговски партньор на Австралия, като забавянето на най-голямата икономика в региона очаквано се разглежда като насрещен вятър за Долната земя.

По думите на Шлосберг обаче основният двигател на икономиката на Австралия се променя.

"Австралия е в състояние да измени основната на икономиката си от просто насочена към добива и износа към такава, основана повече на търговията на дребно и услугите", посочи експертът.

Минният бум в Австралия подпомогна силните нива на растеж в страната през последните десетилетия, въпреки че през последните години анализатори нееднократно посочваха, че оптимизмът е надценен.

По думите на Шлосберг въпреки че властимащите проектират този преход от растеж, воден ресурсите към такъв, задвижван повече от вътрешното успешно, централната банка трябва да издържи на натиска и да не понижава още лихвите.

"По този начин австралийският долар ще запази сравнително добри позиции въпреки цялостната слабост, идваща от Китай", добави той.

Валутният стратег в Standard Chartered Bank Девеш Дивия очаква Австралиеца да остане устойчив през тази година. По думите му неговата сила ще се ръководи основно от вътрешни фактори.

"Не мисля, че тази устойчивост се дължи на дефекти на корелацията между австралийския долар и китайската икономика", посочи експертът.

"Всички данни – брутният вътрешен продукт, търговията на дребно и заетостта, бяха по-добри, което ще подхрани подем на Австралиеца", допълни Дивия. Той добави, че вижда равнището на валутата между 88 и 90 американски цента в краткосрочен план и малко над 90 цента в края на годината.

"Нашето виждане за Австралиеца отразява нашето виждане за Китай. Ние мислим, ще страната ще нарасне по-ниско от очакваното тази година до 7,4%, но това няма да окаже огромен натиск върху австралийския долар", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още