IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch прекрати наблюдението над рейтинга на САЩ

През февруари таванът по дълга бе повишен по начин, който елиминира несигурността, за разлика от предишните две кризи, изтъква агенцията

09:30 | 21.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch прекрати наблюдението над рейтинга на САЩ

Агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ от ААА в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. По този начин международната агенция прекрати отрицателното наблюдение на страната, пише CNBC.

В изявление от Fitch посочват, че сегашното действие връща позитивната перспектива пред рейтинга на най-голямата икономика в света, след като на 15 октомври 2013 г. агенцията постави под наблюдение оценката на страната заради преговорите по повишаването на тавана на дълга, повишили риска от неплатежоспособност.

„Лимитът по федералния дълг бе повишен своевременно в средата на февруари, по начин, който елиминира несигурността относно пълното доверие както към страната, така и към кредитния й рейтинг за разлика от кризите през август 2011 г. и октомври 2013 г.“, се посочва в становището на Fitch.

Според международната компания САЩ притежават „по-добра толерантност“ към дълга в сравнение с други държави с топ рейтинг. Това се дължи на „финансовата гъвкавост“ заради факта, че страната притежава световната резервна валута и е бенчмарк за доходността по различни финансови инструменти с фиксиран доход.

От Fitch поясняват, че битките за тавана на американския дълг през август 2011 г. и през октомври 2013 г. не са имали негативно влияние върху доходността по американските облигации или върху чуждестранните притежатели на щатски държавни ценни книжа.

„Ето защо Fitch не вярва, че ролята на американския долар, гъвкавостта на държавните финанси или толерантността към дълга са били сериозно засегнати. Постигната е здрава фискална консолидация“, се казва още в становището на компанията.

Според Fitch перспективите пред икономическия растеж на САЩ са по-стабилни, а демографските тенденции са „по-малко тревожни“ в сравнение с тези на други развити страни.

Fitch прогнозира, че брутният вътрешен продукт на САЩ ще се ускори от 1,9% през 2013 г. до 2,8% през настоящата година и 3,1% през 2015 г. Агенцията изчислява, че брутният държавен дълг на страната ще достигне 100% от БВП през 2014 г. преди да се понижи минимално през следващите четири години, пояснява MarketWatch. Това е под границата от 110% от БВП, определена за изпълнима при присъждането на рейтинг ААА. Само за дела на държавния дълг към БВП агенцията очаква той да бъде 72,5% през 2014 г.

Все пак Fitch си оставя и отворена вратичка. Дълговият лимит ще бъде достигнат още през март 2015 г., което представлява „риск от възобновяване на политическите битки“. Това от своя страна може да подкопае долара и да увеличи външните задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"изчислява, че брутният държавен дълг на страната ще достигне 100% от БВП "БВП може да пада и то доста , докато дълговете имат свойството да нарастват.По тази причина отнасянето на дълговете към БВП не е много удачно , особено когато БВП е кух .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Тия от Фич май са станали тая сутрин и са решили да се изкажат по не една и две важни гео-политически теми. На Русия и се сваля рейтинга заради 10 човека в 'черния списък на ЕС и УСА', пък на УСА-то му се прекратява наблюдението щото 'мнооо добре се справило с последното вдигане на дълга'!Браво, мамини златни, вие сте едни много добри и послушни мишленца, марш да обядвате сега, да не се преработите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още