IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не кризата в Украйна, а отслабващият ръст на китайската икономика заплашва САЩ

Свидетели сме на нова студена икономическа и финансова война, споделя експерт

13:32 | 16.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Не кризата в Украйна, а отслабващият ръст на китайската икономика заплашва САЩ

Забравете анексирането на Крим и неразрешените въпроси между Русия и САЩ. Най-голямата международна заплаха за американския икономически растеж е охлаждането на китайската икономика, твърдят икономисти пред Wall Street Journal.

Запитани коя външна сила носи най-голяма заплаха за икономическия растеж на САЩ, 27 от 49 анкетирани икономисти отговарят, че това е отслабващата икономика на Китай. Само 8 са на мнение, че кризата в Украйна ще застраши напредъка на най-голямата икономика в света. Според шестима това би бил нов конфликт в Близкия Изток.

Мнозинството посочва Китай, тъй като темпът на прираст на брутния вътрешен продукт на страната вече се забавя. Поднебесната империя поднесе поредните незадоволителни икономически данни. За периода януари-февруари индустриалното производство и продажбите на дребно се свиха. Като втора най-голяма икономика в света, Китай има огромно влияние върху търговията, валутите на развиващите се пазари и върху финансовата система като цяло.

Що се отнася до продължаващата криза в Украйна, както и възможността Крим да се присъедини към Русия, повечето икономисти очакват случващото се да се отрази най-вече на цените на акциите и на валутите на Русия и Украйна. Те не изключват и възможността негативните ефекти да се пренесат върху енергийните пазари.

Според експертът Алън Синай от Decision Economics сме свидетели на „нова студена икономическа и финансова война“, осоено ако Русия отговори на готвените санкции със спиране на доставките на суров петрол и природен газ. Припомняме, че САЩ обмисля налагането на санкции, отнасящи се до използването на кредитни карти, банкови сметки и като цяло – насочени към бизнес отношенията между двете страни.

Според анализаторите Европа и Китай са най-уязвими. Но и икономиката на САЩ ще пострада от спада на търсенето на американски стоки, от нестабилността на финансовите пазари и от по-високите цени на енергията.

Икономистите са на мнение, че реалният БВП на САЩ ще нарасне с 1,9% на годишна база през това тримесечие. Прогнозата им е по-ниска от предишната за ръст от 2,2%. Растежът през второто тримесечие ще бъде 2,9 на сто, 3% през третото и 3,1% през последното на 2014 г. Очакванията на икономистите са, че средният растеж през тази година ще бъде 2,7 на сто.

Ако прогнозите се сбъдат, годишният прираст на БВП ще бъде най-бързият от 2010 г. насам. На фона на стабилните прогнози икономистите продължават да се надяват на бърз растеж. Те са категорични, че през 2014 г. икономиката на САЩ ще се тласне отново в рецесия.

Експертите предричат, че реалният БВП ще нарасне с 3 на сто през 2015 г. Според тях годишната инфлация ще остане под или около 2%. Относно пазара на труда общото мнение е, че заетостта ще расте средно с по 196 хил. нови работни места на месец. Безработицата се очаква да спадне до 6,2 % до края на годината от 6,7% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още