IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обмисля издаването на 5-годишни ДЦК до края на 2014 г.

Дългът на страната вероятно ще достигне 52,7% от БВП в края на годината, посочи финансовият министър Олександър Шлапак

18:15 | 02.04.14 г. 1
Украйна обмисля издаването на 5-годишни ДЦК до края на 2014 г.

Украйна обмисля издаването на 5-годишни еврооблигации през втората половина на тази година с надеждата, че помощта от Международния валутен фонд (МВФ) и други кредитори ще изпрати доходността в диапазона 6-7%.

"Планираме да издадем еврооблигации... когато получим помощта от МВФ и други кредитори, като ще можем да задържим разходите до приемливите 6-7%", посочи пред журналисти украинският финансов министър Олександър Шлапак, цитиран от Ройтерс.

Министърът отбеляза също, че дългът на страната вероятно ще достигне 52,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на 2014 г. в сравнение с отчетените през януари 42,9 на сто.

"Вследствие на поскъпването на долара държавният дълг може да нарасне до 52,7% от БВП", посочи Шлапак.

Напрежението между Русия и Украйна може би накара мнозина инвеститори да изтеглят средствата си от региона. Въпреки това други усещат, че е време да погледнат към облигациите на Украйна.

"Най-вероятно Русия няма да извърши интервенции в източната част на Украйна", смята анализаторът от Societe Generale Реги Шателие. "След като геополитическата несигурност в региона отслабва, считаме, че украинските активи следва да се представят доста добре", допълни той.

Шателие очаква спасителната помощ за Украйна от международната общност на стойност 27 млрд. долара значително да понижи риска, че страната може да се окаже неспособна да изплаща своите задължения. Мерките за строги икономии, включително повишаването на текущите много ниски цени на газа за домакинствата, са от ключово значение за сделката. Но според Международния валутен фонд това ще се случи заедно с "мащабна социална защита".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
След 5 години може и да я няма Украйна...Кой ще връща тогава дълга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още