IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапурската икономика нарасна според очакванията през първото тримесечие

Постигнатият годишен растеж от 5,1% надхвърли средния за развиващия се свят

18:32 | 14.04.14 г.
Сингапурската икономика нарасна според очакванията през първото тримесечие

Икономиката на Сингапур се разшири според прогнозите на експертите през първите три месеца на 2014 г., съобщава CNBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна нарасна с 5,1% на годишна база в периода януари-март. Равнището остана в съответствие с очакванията на анкетираните по-рано от Ройтерс анализатори.

Последното покачване на икономическия растеж на Сингапур обаче остана под постигнатото в последното тримесечие на миналата година. Тогава икономиката на града-държава се разшири с 5,5 на сто.

Измерен на тримесечна база, БВП на Сингапур нарасна с едва 0,1 на сто, забавяйки значително разширението спрямо отчетените в периода октомври-декември 6,1 на сто.

"Истината е, че ставаме свидетели на едно малко по-слабо начало на 2014 г. Профилът на растежа ще продължи да бъде неравномерен с оглед на насрещните ветрове, както по отношение на вътрешните, така и на външните фактори", заяви Селена Линг, икономист от OCBC Bank.

"Ако се вгледате в профила на растежа на Сингапур през последните 3 години, той бе доста променлив и отразяваше неравномерността на външния сектор. Очакваме това да продължи, защото това е една експортно ориентирана икономика", отбеляза анализаторът.

"Надяваме се, че възстановяването в развитите пазари ще спомогне за подкрепа на общия годишен растеж на Сингапур", допълни тя.

Позитивен елемент за сингапурската икономика е стабилната позиция на местната централна банка на Сингапур. Тя поддържа консервативна парична политика, която позволява постепенно поскъпване на местния долар, което предпазва от инфлационен натиск.

Монетарните власти на Сингапур изменят паричната си политика чрез анализ на движенията на кошница от валутите на най-големите търговски партньори на града-държава.

Още новини от региона вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още