IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът и икономическото доверие в еврозоната се подобряват през май

Основен двигател на ръста е повишението на потребителското доверие

13:46 | 28.05.14 г.
Бизнес климатът и икономическото доверие в еврозоната се подобряват през май

Бизнес климатът в еврозоната се е подобрил с 0,09 пункта през май, като индексът, изчисляван от Европейската комисия, е достигнал +0,37 пункта, съобщават от комисията.

Оценките на мениджърите за икономическата активност досега значително са се подобрили, но оценките им за бъдещата активност, поръчките и износа отбелязват по-умерени ръстове.

Същевременно индексът на икономическото доверие в еврозоната се е повишил с 0,7 пункта до 102,7 пункта през май, а за целия Европейски съюз (ЕС) индикаторът нараства с 0,2 пункта до 106,7 пункта.

Основен двигател на подобрението на икономическото доверие в еврозоната е ръстът на доверието на потребителите в индустрията и в строителния сектор, показват данните на Брюксел.

От петте най-големи европейски икономики най-силен ръст на икономическото доверие е отчетен в Испания (0,4 пункта), Италия (0,5 пункта), Германия (0,7 пункта) и особено в Холандия (1,3 пункта). Единствено във Франция е отбелязан спад от 0,4%.

Ръстът на доверието в индустрията се определя от по-оптимистичните очаквания на мениджърите за продукцията. По-слабият ръст на доверието в сектора на услугите (0,3 пункта) се определя от по-занижените очаквания за търсенето през следващите месеци.

Потребителското доверие отчита ръст от 1,2 пункта заради по-оптимистичната оценка на бъдещата безработица, спестяванията, икономическата ситуация като цяло.

Без промяна обаче остава индикаторът за доверието в сектора на търговията на дребно. В строителния сектор мениджърите са по-оптимистични за заетостта, но очакванията им за новите поръчки са занижени.

В строителството и индустрията се очаква заетостта да се увеличи през следващите месеци, а в търговията на дребно и услугите – да намалее.

Що се отнася до ЕС, подобно на икономическото доверие в еврозоната, ръстът на измерителя се определя предимно от възстановяването на доверието на потребителите и в сектора на финансовите услуги. За разлика от еврозоната обаче, доверието в търговията на дребно се е увеличило, докато доверието в останалите сектори се е влошило през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още