IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Гърция удължиха своето пропадане през май

Дефлацията в южната ни съседка вече е 2% на годишна база

15:10 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските цени в Гърция удължиха своето пропадане през май

Гръцкият индекс на потребителските цени продължи своя низходящ тренд през май, отразявайки все още слабото потребление и ефектите от продължителната рецесия, пише MarketWatch.

През май дефлацията в южната ни съседка вече е 2% на годишна база, разкриват данните на Атинския статистически институт Elstat. На месечна база понижението е с 0,8% в сравнение с април.

Гръцката икономика се намира в рецесия вече шеста година и се влоши още след мерките за строги икономии, предприети от правителството и под натиска на международните й кредитори с цел привеждане в ред на публичните финанси.

Общият ефект от строгите мерки и рецесията оставиха повече от 26% от работната сила без работа и разпалиха дефлационните процеси. От своя пик през 2008 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция е спаднал с една четвърт.

Индексът на потребителските цени спада на годишна база още от началото на 2013 г. От юни миналата година до май 2014 г. дефлацията в Гърция е 1,4%, разкриват още данните на Elstat.

Освен това статистическата информация показа, че потребителските цени в 8 от 11-те подкатегории, които съставляват общия индекс, са спаднали. Най-много са поевтинели облеклата и обувките – с 9,4% спрямо година по-рано, докато цените на други стоки и услуги са се понижили с 5,6% спрямо май 2013 г.

Хранителните стоки и безалкохолните напитки, които са с най-голяма тежест в претеглената кошница, формираща индекса на потребителските цени, са поевтинели с 2,9% на годишна база.

Изменение на инфлацията в Гърция (в %, на годишна база)

Графика: www.tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още