IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрген Щарк: Потребителските цени в еврозоната са стабилни, а не ниски

Тезата на МВФ, ОИСР и ЕЦБ за твърде ниската инфлация е ирационална, смята бившият европейски централен банкер

16:26 | 13.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юрген Щарк: Потребителските цени в еврозоната са стабилни, а не ниски

Потребителските цени в еврозоната са стабилни, а не твърде ниски. Това заяви пред CNBC бившият член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк.

Мнението му се оказа противoположно на широко разпространената теза, че сегашното ниско ниво на инфлацията може да доведе до провал на икономическото възстановяване в еврозоната.

"Липсва ми дебата за ценовата стабилност... Ниската инфлация и ценовата стабилност ще повишат реалния разполагаем доход и ще спомогнат за насърчаване на частното потребление. Това е една добра новина", отбеляза Щарк.

Потребителските цени в еврозоната нараснаха през май с 0,5 на сто спрямо същия месец на миналата година според официалните статистически данни на Евростат. Равнището отбеляза спад от постигнатите през април 0,7% и остана доста под целта на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

По думите на Юрген Щарк Международният валутен фонд (МВФ), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ЕЦБ заедно споделят тезата за "твърде ниската" инфлация, която е "ирационална".

"Спадът на индекса на потребителските цени се дължи главно на понижените цени на петрола и суровините и също така е отражение на продължаващата корекция на цените в периферията. Тази корекция е със спешна необходимост", каза той.

"Никой наистина не може да разбере и да обясни защо процентът на инфлацията е толкова нисък и... това по мое мнение не е заплаха", каза Щарк. "Дискусията в края на краищата по мое мнение е наистина ирационална", добави той.

Щарк, добре познат като част от икономистите "ястреби", подаде оставка през септември 2011 г. на фона на разногласията около покупките на държавни облигации от ЕЦБ. Германия неколкократно изрази загриженост, че такива покупки надхвърлят мандата на банката и че не са част от основната й задача за запазване на ценовата стабилност.

През миналата седмица ЕЦБ въведе агресивни мерки за облекчаване на монетарната политика, включително свиване на два от ключовите лихвени проценти. Институцията също така обяви, че ще предостави евтини дългосрочни заеми на банките на стойност до 400 млрд. евро.

"ЕЦБ не може да излезе от тази политика. В противен случай кризата ще ескалира отново" каза още Щарк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Колата се движи с 70 км/ч. Подобен анонс, каква информация ми дава? По път с какъв профил се движи колата, в изкачване ли сме, в спускане ли сме, имали препятствия по маршрута, завои? Нищо не се казва по същество.Същото е и с тези приказки за динамиката на цените: от какви фактори, тенденции, процеси се обуславя наблюдаваното поведение на цените? Залата мълчи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Ниската инфлация и ценовата стабилност ще повишат реалния разполагаем доход и ще спомогнат за насърчаване на частното потребление. "Ама онези мислят обратно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още