IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече е възможен директният обмен между китайския юан и британската лира

Ролята на клирингова институция за юана в Лондон ще изпълнява China Construction Bank

10:28 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вече е възможен директният обмен между китайския юан и британската лира

По време на тридневното си посещение в Лондон, което приключва днес, китайският премиер Ли Къцян обяви редица мерки, с които да стимулира финансовия център на града, превръщайки го в „Западния хъб“ за търговия на китайския юан, пише Wall Street Journal. Новината е, че вече е възможен директният обмен между юана и британската лира.

Oще през 2012 г. британският министър на финансите Джордж Озбърн постави на преден план в своята програма развитието на бизнеса с юани. Данни на City of London Corporation разкриват, че към края на 2013 г. търговията с китайските пари в Лондон е достигнала 25,3 млрд. долара на ден – 50% повече спрямо 2012 г.

Освен това в Лондон ролята на клирингова институция за юана ще изпълнява China Construction Bank. Китайската централна банка за пръв път позволи директната размяна между юана и британската лира. Преди това двете валути се разменяха посредством американския долар.

Клиринговата банка в Лондон ще може да предоставя ликвидност в юани в случай на недостиг чрез пряк достъп до валутния пазар в Китай. Сделката е повече от стъпка напред по отношение на търговската ефективност – тя сигнализира сериозните политически ангажименти за заздравяване на връзките между Поднебесната империя и Великобритания. Освен това очакванията са, че връзката между юана и лирата ще увеличи двустранните търговски обеми.

През юни миналата година Английската централна банка подписа 3-годишно споразумение с Централната банка на Китай за сключването на суап за размяна на 200 млрд. юана – първото подобно споразумение, подписано между Китай и държава членка на Г-7. Суаповата линия позволява на централните банки да закупят валута от други централни банки, като впоследствие да насочат средствата към местните банки, ако се наложи.

Освен това и Люксембург иска да привлече депозити, деноминирани в юани, докато Франция наскоро разкри намерението си да сключи валутен суап с Китай, подобен на английския. През октомври миналата година Европейската централна банка сключи валутен суап с Китай, който гарантира на ЕЦБ достъп до почти 350 млрд. юана.

Очевидно САЩ не присъстват в цялата картина, като те все още не са сключили специфични споразумения с Китай.

По време на визитата на Ли Къцян във Великобритания се сключиха още финансови сделки. Третата по големина компания за търговия с ценни книжа в Китай China Merchant Securities отвори първия си офис в Лондон и изрази сериозни намерения да се превърне във всеобхватна инвестиционна банка. China Merchant Securities възнамерява да увеличи обема на търговията със суровини в Лондон и да заеме по-съществена роля при интернационализацията на китайската валута.

Още за визитата на китайския премиер Ли Къцян на Острова можете да разберете от разговора между Вероника Денизова от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още