IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен интерес към първите IPО-та в Китай за последните 4 месеца

Централната банка на страната ще премахне тавана на лихвите по малките депозити в чуждестранна валута

10:58 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Премахването на тавана за лихвените проценти ще бъде ново предизвикателство за най-големите банки в Китай, тъй като те са изправени пред редица проблеми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премахването на тавана за лихвените проценти ще бъде ново предизвикателство за най-големите банки в Китай, тъй като те са изправени пред редица проблеми. Снимка: Ройтерс

Акциите на три китайски компании поскъпнаха по време на техния дебют на борсата в Шънджън. Само броени минути след началото на търговията акциите и на трите компании скочиха с 30% от първоначално определените цени.

Tова бяха и първите публични предлагания (IPO) в континентална Азия от четири месеца насам, пише CNBC. Oсвен това Централната банка на Китай ще премахне тавана на лихвите по малките депозити в чуждестранна валута – ход, насочен към либерализиране на лихвените проценти.

IPO-тата предизвикаха силно търсене, като презаписванията се движеха между 120 и 218 пъти броя на предложените акции, тъй като книжата са били оценени като сравнително евтини.

В първите часове на търговията акциите на компанията за преработка на отпадъци Wuxi Xuelang Environmental Technology се търгуваха при 19,99 юана за брой. Цената бе с 36% по-висока от емисионната стойност от 14,73 юана.

Книжата на компанията за преработка на месо Shandong Longda Meat Foodstuff поскъпнаха с 32% до 12,95 юана от емисионната цена от 9,79 юана.

Компанията за охранителни услуги Feitian Technologies добави 32% към стойността на ценните си книги до 43,74 юана при цена от 33,13 юана за IPO-то.

Според правилата на борсата в Шънджън акциите на дебютиращите компании не могат да поскъпват с повече от 44% в деня на листването си.

Pacific Securities бе поемател на емисията на Wuxi Xuelang Environmental Technology, а Guosen Securities - на другите две дружества.

По-рано през тази година Регулаторната комисия по ценните книжа на Китай рестартира IPO пазара след 14-месечен застой. Регулаторът провеждаше реформи за ограничаване на спекулациите и подобряване на качеството на компаниите, които искат да станат публични. След интереса през януари и февруари нито едно IPO не получи одобрение до началото на юни, когато седем компании получиха зелена светлина.

До края на годината регулаторът възнамерява да разреши на около 100 компании да се качат на борсата. По този начин общият им брой за 2014 г. ще достигне 150. Цифрата обаче е по-малко от половината, прогнозирана от експертите на одиторската компания PwC.

Централната банка на Китай (The People’s Bank of China, или POBC) ще премахне тавана на лихвите по малките депозити в чуждестранна валута, гласи становище на институцията. Пробният период ще започне в петък с институционалните сметки, докато към индивидуалните правилата ще се прилагат на по-късен етап „в зависимост от пазарните условия“. Централната банка не упоменава какъв е размерът на т.нар. „малки депозити“, пише WBPOnline.

PBOC ще вземе решение за по-нататъшни действия, ако отчете увеличаване на депозитите или ако забележи големи несъответствия при определянето на лихвените проценти от страна на някои банки, пояснява директорът на звеното на PBOC в Шанхай Джан Син.

Премахването на тавана за лихвените проценти ще бъде ново предизвикателство за най-големите банки в Китай, тъй като те са изправени пред редица проблеми – растящият дял на необслужваните кредити, както и намаляващи приходи.

През май общата сума на депозитите в чужда валута възлиза на 565,8 млрд. долара – около 3% от всички спестявания в юани, оценявани на 17,6 трлн. долара, сочат данни на РВОС. Към края на май валутните депозити в Шанхай бяха 76,7 млрд. долара - около една седма от общата сума за страната. Малките депозити в банките в Шанхай заемат дял от 26,4% от всички депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още