IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай премахна прага на лихвите по банковите кредити

Лихвите по депозитите ще запазят диапазона, в който могат да варират

17:13 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай премахна прага на лихвите по банковите кредити

Китайската централна банка обяви дългоочаквани реформи при лихвените проценти, премахвайки ограниченията върху лихвите, които банките могат да предлагат на клиентите по отпусканите заеми, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на финансовата институция, публикувано на официалния ѝ уебсайт.

Според агенцията това е поредната стъпка в посока на по-пълно пазарно ценообразуване при кредитите в страната.

В съобщението на централната банка се посочва, че тя отменя своя таван върху лихвите по кредитите, отпускани от търговските банки. Това означава, че банките вече ще могат да понижават ставките, докато те станат достатъчно привлекателни за клиентите.

Премахването на ограничението, което трябва да влезе в сила в събота, вероятно ще понижи разходите на компаниите и физическите лица за заемане на средства, надяват се от финансовата институция.

То ще сложи край на определяните от мнозина наблюдатели като изкуствено високи лихви, облагодетелстващи големите държавни кредитни институции за сметка на частните предприемачи. Големите китайски държавни банки като  Commercial Bank of China Ltd, China Construction Bank Corp, Bank of China Ltd и Agricultural Bank of China Ltd по принцип се противопоставяха на дългоочакваната реформа, която вероятно ще се отрази неблагоприятно върху маржовете им.

Анализаторите обаче настояват, че промяната е необходима, за да може кредитите да се разпределят по-ефективно в икономиката на страната.

„По принцип промяната може да понижи разходите за заемане на средства, по-конкретно като позволи на банките да предлагат по-добри ставки на повече кредитоспособни получатели. На практика обаче незабавният ефект ще бъде малък“, пише Марк Уилямс, главен икономист за Азия в Capital Economics в Лондон, в бележка до клиенти. „Въпреки всичко това е значимо развитие за китайския финансов сектор в посока на определяне на лихвените проценти по-скоро от пазарните сили, отколкото от чрез правителствени декрети“, добави той.

Фактът, че премиерът Ли Къцян предприема тези ходове само 4 месеца след официалното поемане на поста, се тълкува като сигнал, че неговата администрация има сериозно намерение да провежда реформите, насочени към постигането на нов баланс във втората по големина икономика в света.

„Това е голям пробив във финансовите реформи. По-рано хората смятаха, че централната банка постепенно ще понижава прага върху лихвите по кредитите. Те обаче го премахнаха отведнъж“, заяви Уан Дзюн, главен икономист в Китайският център за международен икономически обмен, който действа под надзора на местната Комисия за национално развитие и реформи и е част от министерството на вътрешните работи на страната.

Централната банка обаче не премахна въведения таван за нивото на лихвите по депозитите, който в момента е установен на 110% от основния лихвен процент, а според мнозина икономисти това е най-важната мярка, която Пекин трябва да предприеме при либерализирането на лихвения си режим.

„Реформата този път не се разпростира върху плаващия диапазон за лихвите по депозитите. Основното съображение е, че реформите при лихвите по депозитите ще бъдат по-задълбочени и ще изискват по-благоприятни условия“, се посочва в съобщението на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още